Nieuws

RIVM: in week tijd aantal positieve coronatests met 55 procent toegenomen

In de afgelopen week zijn 19.031 positieve coronatests geregistreerd, het hoogste aantal sinds begin augustus. In een week tijd is het aantal positieve tests met 55 procent toegenomen. Bovendien worden steeds meer mensen vanwege hun coronabesmetting in een ziekenhuis opgenomen.

Ellen van Gaalen en Chris van Mersbergen
Op dit moment liggen 840 coronapatiënten op de verpleegafdelingen en 33 op de ic. Beeld Getty
Op dit moment liggen 840 coronapatiënten op de verpleegafdelingen en 33 op de ic.Beeld Getty

Het RIVM houdt er rekening mee dat de najaarsgolf is begonnen. Het instituut adviseert mensen om zichzelf te testen bij klachten, om thuis te blijven bij een positieve test, en om de herhaalprik te halen.

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) is vooralsnog niet bezorgd over de oplopende coronacijfers. “Dit ligt in de lijn der verwachting. We hebben steeds gezegd: hou er rekening mee dat het in het najaar weer omhooggaat,” aldus de minister.

Voor deze week staan ruim 323.000 prikafspraken gepland. De GGD zegt plek te hebben voor 700.000 prikken per week. De drukte verschilt per locatie, laat een woordvoerder weten. “We zien dat mensen ook afspraken weken vooruit plannen. Ze nemen meer de tijd.” Tot vorige week woensdag werden ruim 261.000 prikken gezet.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hoopt dat zoveel mogelijk mensen de herhaalprik halen. “We spreken verder geen verwachting uit van hoeveel herhaalprikken we hopen te zetten,” reageert een woordvoerder.

Vooralsnog houdt het ministerie vast aan de vooraf bepaalde prikvolgorde. Iedereen die geboren is in of vóór 1955 kan een afspraak maken. Als alle 60-plussers en zorgmedewerkers met direct patiëntencontact zijn uitgenodigd, volgen de jongere mensen die ook voor een griepprik in aanmerking komen. Daarna gaan de priklocaties voor alle 12-plussers open.

Corona in ziekenhuizen

Op dit moment liggen 840 patiënten op de verpleegafdelingen van ziekenhuizen en 33 op de ic. Het RIVM ziet daadwerkelijk meer opnames dóór corona. De mensen die met corona in de ziekenhuizen belanden, zijn veelal ouderen of patiënten met onderliggende klachten.

De eerste gesprekken over de spreiding van coronapatiënten zijn al gevoerd. Nu vangen ziekenhuizen de coronapatiënten nog zelf op, maar het lijkt er op dat binnenkort overplaatsingen zullen volgen.

Volgens Leon van den Toorn, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT), houden ziekenhuizen de coronasituatie nauwlettend in de gaten, maar drukken de opnames nog niet op de bezetting. “Het is nu vooral even opletten hoe dit verder gaat.”

Ziekenhuizen proberen zo goed mogelijk te beoordelen voor welke patiënten opname écht noodzakelijk is. Ook laten ze mensen, zodra ze stabiel zijn, naar huis of een verpleeghuis doorstromen. Zo hopen de ziekenhuizen de druk binnen de perken te houden.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden