Nieuws

RIVM door het stof om fout stikstoflijst: ‘Kras op ons blazoen’

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft zijn excuses aangeboden voor opnieuw een fout in de lijst met de honderd grootste stikstofuitstoters. Het is een ‘kras op ons blazoen als kennisinstituut’, zei Charles Wijnker, directeur Milieu en Veiligheid van het RIVM, tegenover een uiterst kritische Tweede Kamer.

ANP
null Beeld JEFFREY GROENEWEG/ANP
Beeld JEFFREY GROENEWEG/ANP

In april kwam al naar buiten dat het RIVM een coderingsfout had gemaakt in de lijst. Deze week meldde minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) dat er opnieuw een fout in de lijst zit, dit keer met ‘betrekking op de emissie die is toegewezen aan diverse varkens- en pluimveestallen.’

Wijnker gaf donderdag met RIVM-collega’s tekst en uitleg tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer. Volgens hem is de nieuwe fout ‘om drie redenen ernstig’: op de eerste plaats vanwege de onnodige onrust die de blunder veroorzaakt onder boeren. Ten tweede omdat blijkt dat het RIVM de ‘kwaliteitscontrole niet op orde’ had; de misser had namelijk al aan het licht moeten komen toen in april de eerste fout werd geconstateerd. Ten derde vanwege het effect dat de misgreep mogelijk heeft op ‘andere producten’. Wijnker doelt met dat laatste onder andere op mogelijke problemen voor de lancering van de nieuwe versie van het stikstofrekenmodel Aerius.

Slecht voor vertrouwen

De nieuwe fout staat opnieuw in de lijst met de honderd grootste ammoniakuitstoters. Deze lijst is in april met de Tweede Kamer gedeeld als antwoord op Kamervragen van GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet. Gevolg van de fout is dat er varkens- en kippenhouders zijn die ten onrechte op de lijst met grote vervuilers terecht zijn gekomen.

Kamerleden zijn niet te spreken over de jongste blunder. De fout is slecht voor het vertrouwen in het RIVM, aldus de politici. Er gaat over stikstof al zo veel nepnieuws rond, verzucht CDA-Kamerlid Derk Boswijk. Kamerleden vrezen ook voor het gevolg ervan voor de stikstofaanpak. “Bij mijn weten worden beleidsbeslissingen hierdoor niet geraakt,” zegt Wijnker in zijn toelichting.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden