RIVM besluit nog dit jaar over vrijgeven stikstofcijfers

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) neemt nog dit jaar een beslissing over het openbaar maken en beschikbaar stellen van het rekenmodel voor stikstof en alle onderliggende emissiegegevens. 

Beeld ANP

De organisatie reageert daarmee op de uitspraak van de voorzieningenrechter in Den Haag. Die oordeelde in een kort geding, aangespannen door het Mesdag Zuivelfonds, een soort denktank voor de melkveehouderij, en de organisatie Stikstofclaim, dat het RIVM tot 7 januari de tijd krijgt om duidelijkheid te geven over alle meetgegevens waarop het toekomstige stikstofbeleid wordt gebaseerd. 

Het RIVM zegt toe uiterlijk 31 december een definitief besluit te nemen over het openbaar maken en beschikbaar stellen van deze data. Stikstofclaim wil schadevergoedingen eisen namens bedrijven die vinden dat ze gedupeerd zijn door het stikstofbeleid.

‘Mogelijkheden die de wet geeft’

Volgens beide organisaties is het van groot belang dat ze de cijfers snel kunnen controleren, omdat ze de basis vormen voor nieuw overheidsbeleid. Ze verwijzen naar provinciale regels en de spoedwet over stikstof, die de Eerste Kamer voor Kerst wil behandelen.

Het RIVM zegt in een reactie ‘open en transparant’ te willen zijn ‘binnen de mogelijkheden die de wet geeft’. Het RIVM ‘was al aan het afwegen welke ruimte er is om de gevraagde data te delen’. “Deze data hebben betrekking op gedetailleerde informatie over de emissies van bedrijven, zodat externe partijen de berekeningen van het RIVM zelf kunnen uitvoeren. Het RIVM gaat zorgvuldig om met de data die door externen ter beschikking zijn gesteld en beoordeelt daarom zorgvuldig welke ruimte er is om de gevraagde data te delen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden