RIVM-baas Van Dissel: sneller terug naar normale ic-capaciteit

Vóór 1 juni kan het het aantal bezette plaatsen op de intensive care weer zijn gezakt onder de normale capaciteit.

Jaap van Dissel. Beeld ANP
Jaap van Dissel.Beeld ANP

Dat meldt RIVM-directeur Jaap van Dissel woensdagochtend aan de Tweede Kamer. De piek ligt nu in de laatste week van april.

Vorige week nog toonde de grafiek dat de bezetting van de ic‘s pas half juli weer zou zakken onder de gebruikelijke capaciteit, die 1150 plaatsen bedraagt. De voorspelde piek lag toen rond 1 mei.

Van Dissel: “We waren eerder somberder.” Toch benadrukt de RIVM-directeur in een briefing aan de Tweede Kamer dat er nog een tijd lange een forse druk op de IC’s zal blijven. “Die werken momenteel op 200 procent.”

De piek bereikt

Eerder op woensdag bleek al uit een brief van het Outbreak Management Team (experts, waaronder het RIVM) dat de piek inmiddels binnen de opgeschaalde IC-capaciteit zal blijven.

Verwacht wordt dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames stabiliseert. De piek van het aantallen nieuwe ic-opnames per dag lijkt ook bereikt te zijn. Echter, de totale bezetting van de intensive care zal komende weken nog toenemen vanwege een vertraagde uitstroom van patiënten, die lang op de ic verblijven.

Verpleeghuislocatie

Er was ook minder goed nieuws: zo’n 10 procent van de gemelde coronagevallen is op een verpleeghuislocatie. Van Dissel: “We zien toch dat het hier gaat om kwetsbare personen.”

Het RIVM gaat deze ontwikkeling verder onderzoeken. Inmiddels geldt de maatregel dat mensen in verpleeghuizen geen bezoek mogen ontvangen.

RIVM: flinke daling nieuwe coronabesmettingen onder zorgverleners

Het aantal nieuw geregistreerde coronabesmettingen onder zorgverleners daalt flink, zei van Dissel woensdagochtend. Een grafiek laat zien dat het aantal nieuwe besmettingen bij zorgmedewerkers de laatste tijd sneller daalt dan in andere groepen, zoals besmettingen in instellingen of door mensen uit het buitenland. Minder besmettingen onder zorgpersoneel betekent ook goed nieuws voor de toch al overbelaste zorg.

Veel hulpverleners zijn overigens juist besmet geraakt buiten het ziekenhuis, zegt Van Dissel. Dat blijkt uit gevallen die onderzocht zijn en de ‘ervaring die vanuit China gerapporteerd is’.

Meer dan een op de vijf coronameldingen komen van zorgverleners, zegt Van Dissel. Dat beeld is wel vertekend, benadrukt hij, omdat er onder zorgpersoneel veel meer wordt getest, waardoor er relatief meer meldingen uit die hoek binnenkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden