RIVM-baas legt uit: schatting ic-ligduur al eerder naar boven bijgesteld

RIVM-voorman Jaap van Dissel was ongelukkig met de commotie die ontstond over het aantal ic-ligdagen waarmee het instituut rekent. De aannames van het rekenmodel werden al eerder bijgesteld.

Jop van Kempen
RIVM-directeur Jaap van Dissel tijdens de briefing over het coronavirus in de Tweede Kamer. Beeld BSR Agency
RIVM-directeur Jaap van Dissel tijdens de briefing over het coronavirus in de Tweede Kamer.Beeld BSR Agency

Dat het aantal coronapatiënten op de Nederlandse ic’s sneller stijgt en hoger uitvalt dan aanvankelijk door het rekenmodel werd voorspeld, had te maken met een aanpassing van de aanname van het aantal dagen dat coronapatiënten op de ic liggen, zo zei hoofdmodelleur Jacco Wallinga op zondag 29 maart in een nieuwsbericht van de NOS. Het Rijksinstituut ging uit van 10 ic-ligdagen, maar veranderde dat ‘vorige week’ naar 23, zo stond in het bericht.

Van Dissel erkende dat het aantal geschatte ic-ligdagen naar boven was bijgesteld, maar dat was al op 19 maart gebeurd, en niet ‘vorige week’. Zodoende was de aanpassing van de ic-ligdagen al opgenomen in de presentatie die Van Dissel op 25 maart aan leden van de Tweede Kamer gaf. Het RIVM was, kortom, al een tijdje van koers veranderd. En Van Dissel had de Kamerleden op 25 maart geen oude informatie voorgeschoteld. Het zat Van Dissel dwars dat die conclusie wel kon worden getrokken naar aanleiding van het NOS-bericht, zo liet hij tijdens de technische briefing van woensdag merken.

Tevens onderbouwde Van Dissel de keuze voor de aanname van een ic-ligtijd van 10 dagen. Critici vonden dat te kort. Onder die critici bevond zich ook Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Intensive Care (NVIC), al zweeg hij er publiekelijk over. Op grond van Chinese vakliteratuur zei Gommers drie weken geleden al dat die ligduur tussen de twee en vier weken was.

Aannames WHO

Van Dissel zei dat het RIVM bij gebrek aan informatie over de ligduur van Nederlandse Covid-19 patiënten teruggreep op aannames van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), dat zich mede baseerde op Chinese bronnen. De aanname was eveneens gebaseerd op een aantal gerenommeerde onderzoeksgroepen als het Imperial College London en Harvard School of Public Health.

“Er waren geen Nederlandse data over het aantal ligdagen op ic beschikbaar,” aldus Van Dissel. “Mogelijk ligt er in Nederland een andere populatie op de ic dan elders, daarom kun je niet zonder meer gegevens uit andere landen overnemen. Zodra we wel Nederlandse data hadden, hebben we het aantal ic-dagen veranderd in 23.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden