RIVM-baas: Groepsimmuniteit tegen coronavirus is geen doel op zich

Het is geen doel van het huidige kabinetsbeleid dat er zoveel mogelijk Nederlanders immuun worden voor het coronavirus. Groepsimmuniteit helpt wel mee bij de bestrijding van het coronavirus, aldus RIVM-directeur Jaap van Dissel tegen de Tweede Kamer.

Edwin van der Aa
Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, praat de Tweede Kamer bij over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Beeld ANP
Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, praat de Tweede Kamer bij over de ontwikkelingen rond het coronavirus.Beeld ANP

Van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, herhaalde woensdagochtend tijdens een briefing de indrukwekkende woorden van premier Rutte eerder deze week: “Er zullen nu eenmaal veel mensen geïnfecteerd raken. Dat geldt zelfs voor landen die op slot zitten.”

Het voordeel volgens de RIVM-baas: “Een overgrote meerderheid creëert immuniteit na het doorlopen van de ziekte. Zo ontstaat groepsimmuniteit. Die groep vormt als het ware een schild rondom onze kwetsbare burgers. En ingrijpende maatregelen kunnen dan wellicht in de toekomst ook wat worden teruggedraaid.” Van Dissel zei in het debat wel dat Nederlanders mogelijk worden opgeroepen nog meer afstand van elkaar te houden en sociale contacten nog meer te mijden.

Belangrijke helpende factor

Groepsimmuniteit is dus een belangrijke helpende factor bij de bestrijding van corona. Maar waarom laten we dan niet actief zoveel mogelijk mensen ziek worden? Volgens Van Dissel zou het ‘zeer onverstandig’ zijn om het virus volstrekt de vrije hand te geven, omdat dan gedurende de piek de druk op onze zorgvoorzieningen onacceptabel hoog zou worden.

We doen nu het goede, vindt hij. Door het virus op gecontroleerde wijze toe te laten in ons land en ouderen en zieken ervan af te sluiten, smeren we de piek (en dus de druk op de zorg) uit. Later kan er dan geen nieuwe piek meer ontstaan, omdat veel Nederlanders tegen die tijd inmiddels of immuun of gevaccineerd zijn.

Volgens Van Dissel lijkt het overigens dat de verschillende landen allerlei andere maatregelen nemen, maar dat is volgens de expert in de praktijk helemaal niet zo. Ook zijn de meeste landen helemaal niet op slot, terwijl ze dat wél beweren. Alleen delen van China en Italië zitten echt op slot. “Het is allemaal een kwestie van framing. Hoe regeringen hun ingrepen verkopen aan het volk.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden