RIVM: 7657 nieuwe besmettingen, weer rond de 100 sterfgevallen

Er is bij 7657 mensen het coronavirus geconstateerd tussen dinsdagochtend en woensdagochtend, waarvan 424 in Amsterdam-Amstelland. 106 mensen overleden aan het virus. Er liggen iets minder mensen met het virus in het ziekenhuis.

Handhavers in Rotterdam. Beeld ANP
Handhavers in Rotterdam.Beeld ANP

Dat blijkt uit gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS). 

De afgelopen dagen daalde de dagelijkse toename van het aantal besmettingen: maandag waren het er nog 8306, en dinsdag 7776. Die daling lijkt nu enigszins te stagneren. 

De grootste toename was woensdag te observeren in veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, daar zijn er 758 besmettingen geconstateerd. Dinsdag waren dat er nog 1067. De hoop is hiermee dat de regio strengere maatregelen, zoals een avondklok, ontwijkt.

Het aantal sterfgevallen woensdag bedroeg 106. Opvallend dinsdag was een scherpe stijging in het aantal sterfgevallen: maandag waren dat er nog 29, maar dinsdag waren het er 113. Daar moet bij gezegd worden dat sterfgevallen soms dagen later worden doorgegeven, dus het aantal sterfgevallen per dag vertekend kan zijn.

Tekst gaat door onder de grafiek

Amsterdam

In de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland testten de afgelopen 24 uur 424 mensen positief op het virus – iets minder dan dinsdag, toen dat er 464 waren.

Eerder woensdag werd bekend dat het aantal coronabesmettingen in de stad Amsterdam in de week van 26 oktober tot en met 1 november met 30 procent gedaald ten opzichte van de week ervoor. De grootste relatieve daling was te zien in Zuid (van 483 per 100.000 naar 283) en in Nieuw-West (750 naar 535). 

Een daling is ook te observeren in de overige gemeenten die deel uitmaken van veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. Toch is het aantal nog steeds op het niveau ‘zeer ernstig’, meldt de GGD Amsterdam. 

Druk op de zorg

De druk op de zorg blijft groot. Woensdag liggen er 2572 patiënten met het coronavirus in het ziekenhuis, waar dat er dinsdag nog 2653 waren. 612 mensen liggen woensdag op de intensive care, dat waren er dinsdag 609. 

Vanaf woensdag 22.00 uur gaat een aantal nieuwe maatregelen in. Buitenlandse reizen worden voorlopig afgeraden, en de zogeheten ‘doorstroomlocaties’ – waaronder musea, bioscopen en theaters – moeten twee weken sluiten. De hoop is dat de druk op de zorg dan verlicht wordt. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden