RIVM: 166 sterfgevallen erbij, 625 nieuw gemelde ziekenhuisopnames

De afgelopen 24 uur zijn er in Nederland 166 meldingen gedaan van mensen die zijn overleden aan Covid-19. Het totaal aantal overleden coronapatiënten komt daarmee op 1339.

Victor Schildkamp
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in de dagelijkse update. De 166 nieuw gemelde sterfgevallen zijn het een-na-hoogste aantal tot nu toe. 31 maart waren het er 175.

Het aantal positief geteste patiënten staat nu op 14.697 personen, een stijging van 1083 ten opzichte van woensdagmiddag. 5784 coronapatiënten zijn opgenomen (geweest) in een ziekenhuis, een stijging van 625 personen.

Woensdag kwamen er 134 doden en 447 ziekenhuisopnames bij. Daarmee zijn de twee belangrijkste cijfers vandaag dus slechter. Onder de overleden personen zit ook één persoon van tussen de 35 en 40 en één persoon van tussen de 45 en 50. 24 overleden personen waren tussen de 50 en 60 jaar oud, blijkt uit de cijfers van het RIVM.

Stijging, afvlakking of daling?

Toch is uit de dagcijfers van het RIVM niet een duidelijke conclusie te trekken hoe snel het virus zich momenteel verspreidt. Het gaat om meldingen van nieuwe sterfgevallen en nieuwe ziekenhuisopnames die tussen 1 april 10 uur en 2 april 10 uur zijn binnengekomen. Maar een deel van al die nieuwe meldingen gaat over gevallen van soms al dagen geleden. Alle nieuwe gevallen worden in een grafiek verwerkt waaruit dan steeds beter te zien is hoe hard het aantal nieuwe gevallen nog stijgt, of misschien daalt.

In die grafiek is bijvoorbeeld te zien dat het hoogste aantal ziekenhuisopnames nog altijd op 24 maart ligt. De dagen erna ligt dat getal allemaal lager, maar op al die dagen zullen met terugwerkende kracht nog ziekenhuisopnames bij worden geturfd. Het gaat dan om mensen waarvan bijvoorbeeld pas later wordt gemeld dat ze een aantal dagen geleden in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest).

Toch lijkt het erop, meldt het RIVM, dat de stijgende lijn die er tot 24 maart zeker was daarna afvlakt of zelfs daalt. Dat is echter pas met zekerheid over een aantal dagen te zeggen, als alle meldingen over al die dagen binnen zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden