RIVM: 147 sterfgevallen, 308 nieuwe ziekenhuisopnames

De afgelopen 24 uur zijn in Nederland 147 meldingen gedaan van mensen die zijn overleden aan Covid-19. Er zijn 308 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag in de dagelijkse update.

Het dodental is met 147 minder hard gestegen dan dinsdag, maar meer dan de twee dagen daarvoor. Dinsdag meldde het RIVM 234 overlijdens, op maandag 101 en op zondag 115. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is met 308 hoger dan de afgelopen drie dagen. Op dinsdag werden 292 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld, maandag 260 en zondag 253. Een kanttekening daarbij: in het weekend worden minder sterfgevallen en opnames doorgegeven aan het RIVM, waardoor de op dinsdag naar buiten gebrachte cijfers enigszins vertekend kunnen zijn.

De ziekenhuisopnames en sterfgevallen hebben zich in de afgelopen dagen voorgedaan, maar zijn in de afgelopen 24 uur gerapporteerd.

Het totaalaantal patiënten dat is overleden aan het nieuwe coronavirus komt nu uit op 2248. In totaal zijn er 7735 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Het totaalaantal mensen dat positief is getest op het virus is 20.549, met een toename van 969 ten opzichte van dinsdag.

De werkelijke aantallen zijn volgens het RIVM hoger, omdat niet alle coronapatiënten worden getest.

Regionale verschillen

Volgens het RIVM zijn er grote regionale verschillen in de epidemie. Bijna een kwart van de bevestigde besmettingen komt uit Noord-Brabant. In Groningen, Drenthe, Friesland en Zeeland zijn relatief weinig besmettingen.

Deze verschillen zijn te verklaren doordat de verspreiding van het nieuwe coronavirus niet overal in Nederland gelijk is. In Noord-Brabant lijkt de epidemie af te vlakken. Het aantal meldingen in het noorden van Nederland is stabiel laag, aldus het RIVM.

Meer testen

Er wordt sinds 6 april meer getest. De uitbreiding van het testen is bedoeld voor zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis, zoals huisartsen, verpleeghuismedewerkers, medewerkers gehandicaptenzorg of thuiszorgmedewerkers. Ook worden er meer patiënten getest met een hoog risico op ernstig verloop van een coronavirusinfectie, zoals ouderen en mensen met een bestaande ziekte of aandoening.

Doordat er meer getest wordt zal er waarschijnlijk ook meer positief getest worden. Een toename in het aantal meldingen betekent dus niet dat de ziekte zich sneller verspreidt.

Volg ons liveblog over het coronavirus om op de hoogte te blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden