Rijk geeft stagiairs zelfde stagevergoeding, ongeacht opleiding

Mbo-studenten die stage lopen bij de rijksoverheid krijgen vanaf morgen hetzelfde betaald als stagiairs die een opleiding volgen aan hbo of universiteit. De stagevergoeding is in 2020 voor alle stagiairs bij het Rijk 628 euro bruto per maand.

Hanneke Keultjes
Exterieur van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ministerie van Veiligheid en Justitie. Beeld ANP
Exterieur van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ministerie van Veiligheid en Justitie.Beeld ANP

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de vergoedingen voor stagiairs gelijkgetrokken, blijkt uit een publicatie in de Staatscourant. In 2019 kregen mbo’ers nog 448 euro bruto per maand, terwijl stagiairs van hbo en universiteiten 616 euro bruto verdienden voor hun stage bij het Rijk. Dat verschil op basis van opleidingsniveau is ‘niet goed uitlegbaar’, omdat ‘de stagevergoeding het karakter van een onkostenvergoeding heeft’.

Ook volgens minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs is het verschil in stagevergoeding ‘onverklaarbaar’. Ze ijverde in het kabinet voor het gelijktrekken van de vergoeding. Ze is blij dat het, op de valreep, voor 2020 gelukt is. “Op deze manier laten we bij het Rijk zien dat studenten uit alle lagen van het onderwijs welkom zijn en gelijk gewaardeerd worden.”

‘Scholier’

Alle mbo’ers krijgen sinds 2017 een ov-studentenkaart – óók als ze jonger zijn dan achttien – en sinds 2018 worden zij officieel ‘studenten’ genoemd in plaats van ‘scholier’, ‘deelnemer’ of ‘leerling’. “De stagevergoeding hoort in datzelfde rijtje,” vindt Van Engelshoven.

De D66-minister riep werkgevers in september op mbo’ers en hbo’ers dezelfde vergoeding te geven. Zij reageerde toen op een opiniestuk van D66 en PvdA in deze krant.

Het was de Kamerleden Paul van Meenen en Kirsten van den Hul een doorn in het oog dat mbo-studenten soms honderden euro’s minder krijgen dan hbo’ers. “Een gelijke stagevergoeding zou het uitgangspunt moeten zijn,” zei Van Engelshoven toen tegen deze krant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden