Nieuws

Restaurantketen Wagamama van faillissement gered

Restaurantketen Wagamama raakte vorig jaar in grote financiële problemen, maar heeft nu een akkoord bereikt met 150 schuldeisers. Dat schrijft het Financieele Dagblad.

Het Parool
Wagamama heeft in Amsterdam vestigingen in de Amstelstraat, op het Centraal Station, aan het Max Euweplein en het Zuidplein. Beeld Getty Images
Wagamama heeft in Amsterdam vestigingen in de Amstelstraat, op het Centraal Station, aan het Max Euweplein en het Zuidplein.Beeld Getty Images

Aandeelhouders van het van oorsprong Britse bedrijf hebben schuldeisers deels vergoed. Alle schuldeisers zijn akkoord gegaan met de herstructurering van de schulden. Een belangrijke eis was dat de werkgelegenheid volledig behouden blijft. De Japanse restaurantketen heeft in Nederland en België tien vestigingen waar zo’n 400 mensen werken. In Amsterdam heeft de keten vier vestigingen.

Topman Arjen Schrama, verantwoordelijk voor Wagamama Benelux, zegt tegen het FD dat het bedrijf weer kan voldoen aan zijn financiële verplichtingen. Volgens Schrama zijn alle banen behouden en stijgt de omzet in de restaurants.

Whoa

Wagamama raakte in financiële problemen door te hoge schulden en de coronalockdowns. Tijdens deze lockdowns waren de restaurants dertien maanden gesloten. Het bedrijf ontving steunmaatregelen van de overheid en uitstel van belasting, maar dat bleek onvoldoende. De schulden van het bedrijf liepen op tot zo’n 12 miljoen euro, bericht het FD.

Toen voor Wagamama de schulden te veel werden, besloot het bedrijf gebruik te maken van de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (Whoa). Deze wet helpt bedrijven die failliet dreigen te gaan, terwijl ze nog wel bedrijfsactiviteiten hebben. Met de Whoa wordt er een akkoord gesloten tussen het bedrijf en de schuldeisers. De tien Nederlandse en Belgische vestigingen bleven open tijdens de WHOA-procedure.

De onderhandeling was zeer complex aangezien het bedrijf uit tien bv’s bestaat die elk hun eigen Whoa-akkoord moesten bereiken met schuldeisers. Uiteindelijk is het Wagamama gelukt om zonder tussenkomst van de rechter afspraken te maken met ongeveer 150 schuldeisers.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden