Nieuws

Rest van het jaar mogelijk geen nieuwe evenementen in Noord-Holland wegens politietekort

De rest van het jaar kunnen in delen van Noord-Holland geen (grote) evenementen meer worden georganiseerd. De belangrijkste reden daarvoor is het nijpende personeelstekort bij de politie. De maatregel geldt niet voor de regio Amsterdam.

Daan van Acht
Dance Valley in Velsen. Beeld Hollandse Hoogte / Harold Versteeg
Dance Valley in Velsen.Beeld Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

Volgens politiewoordvoerder Erwin Sintenie van de politie in Noord-Holland gaan evenementen die al gepland staan wel gewoon door. Hij ziet het echter niet gebeuren dat organisatoren van nieuwe grote evenementen dit jaar nog een vergunning zullen krijgen. Zelfs als zij besluiten om zelf beveiliging te regelen, blijft overleg met de gemeente en politie nodig, vertelt de woordvoerder – om de veiligheid van de openbare orde te garanderen.

De politie kampte al langer met een personeelstekort en die situatie is er niet beter op geworden door de handhaving van de avondklok en de rellen die daarbij gepaard gingen. Desondanks worden de afspraken over evenementen die vorig jaar zijn gemaakt ‘gewoon’ nagekomen, zo meldt de woordvoerder.

Dat de politie hiermee een ‘streep’ zou zetten door toekomstige evenementen in Noord-Holland, klopt volgens de woordvoerder niet. De politie adviseert de burgemeester bij de toekenning van evenementenvergunningen. Onderdeel daarvan is het al dan niet inzetten van gecertificeerde beveiligers. De burgemeester neemt uiteindelijk de beslissing of een evenement ook daadwerkelijk doorgang vindt.

Amsterdam

Amsterdam valt niet onder de politie-eenheid van Noord-Holland. Hoewel de politie in Amsterdam het de afgelopen periode eveneens ‘heel erg druk’ heeft gehad, benadrukken ze dat zij ‘niet verkondigen dat er de rest van het jaar geen nieuwe evenementen bij kunnen komen’.

“We gaan samen met de gemeente kijken wat er mogelijk is,” laat een woordvoerder weten.

Rectificatie: in een vorige versie van dit bericht stond dat de mogelijke stop van nieuwe evenementen ook op Amsterdam van toepassing was, dat is niet zo. De gemeente Amsterdam valt niet onder de politie-eenheid van Noord-Holland.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden