Update

Remkes gaat gesprekken tussen boeren en politiek leiden, belangenorganisaties reageren verdeeld

Johan Remkes is aangewezen als bemiddelaar die gesprekken met boeren en de politiek moet leiden. De Tweede Kamer had om zo’n bemiddelaar gevraagd vanwege de heftige reactie uit de agrarische sector op de ingrijpende stikstofplannen.

Het Parool
Johan Remkes. Beeld ANP
Johan Remkes.Beeld ANP

Remkes gaat 13 juli aan de slag met voorbereidingen. Het idee is dat de gesprekken in de tweede helft van augustus beginnen, schrijft landbouwminister Henk Staghouwer in een brief aan de Kamer.

Boerenorganisaties hebben fel gereageerd op de stikstofplannen van het kabinet. Tijdens eerdere boerenprotesten was er veelvuldig sprake van verkeerschaos; maandag hebben organisaties aangekondigd het hele land plat te willen leggen.

Geen onbekende

Staghouwer en stikstofminister Christianne van der Wal hebben Remkes gevraagd onafhankelijk de gesprekken te leiden tussen ‘het kabinet, medeoverheden, de agrarische sector en andere belanghebbende organisaties’. De VVD’er heeft veel ervaring als bestuurder en er wordt vaak een beroep op hem gedaan als crisismanager, bijvoorbeeld na politieke problemen in Limburg en Den Haag. Hem werd vorig jaar ook gevraagd de ellenlange formatie uit het slop te trekken.

Ook in het stikstofdossier is Remkes geen onbekende. Hij leidde een commissie die twee belangrijke rapporten schreef over de stikstofaanpak. Daarin adviseerde hij onder meer doelen vast te houden (driekwart van de beschermde natuur onder de kritische stikstofgrens en halvering van de stikstofuitstoot) waar een deel van de boeren zich nu tegen verzet.

Die doelen blijven staan, heeft premier Mark Rutte al gezegd tijdens een debat over de boerenacties deze week. In dat debat zei Rutte voorstander te zijn van een bemiddelaar. “Maar we gaan niet aan tafel zitten met de relschoppers,” voegde hij daaraan toe. “Ik ga niet aan tafel zitten met iemand die met een mokerhamer op een politiebus staat te rammen.”

Verdeelde reacties

Jos Ubels van Farmers Defence Force is sceptisch over de aanstelling van Remkes als bemiddelaar. ‘Het kabinet maakt blunder op blunder en nu sturen ze een bemiddelaar op pad die eenzijdig het gesprek aan moet gaan zonder aan de doelen te mogen tornen.’

Voorman Bart Kemp van boerenactiegroep Agractie noemt de benoeming van Remkes ‘onzin’ omdat hij ‘geen vertrouwen geniet in de sector’. De actiegroep noemde eerder de naam van Elbert Dijkgraaf als mogelijke bemiddelaar maar de organisatie zou liever praten met stikstofminister Christianne van der Wal of premier Mark Rutte. ‘We hebben geen zin in een theekransje’, stelt hij.

LTO Nederland laat weten in beginsel open te staan voor een gesprek. De ondernemersorganisatie voor Nederlandse boeren en tuinders stelt dat daarbij cruciaal is dat met de bemiddelaar en het kabinet over de ‘échte pijnpunten’ kan worden gesproken. ‘Dus over de doelen, het tijdspad en de manier waarop reducties kunnen worden gehaald. Is die ruimte er niet, dan heeft een gesprek simpelweg geen zin.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden