Update

Rellen op Mercatorplein in Amsterdam-West na WK-winst Marokko

Na de winst van Marokko op België (2-0) op het WK hebben honderden mensen zich zondagmiddag op en rondom het Mercatorplein in Amsterdam-West verzameld om de overwinning te vieren. Aan het begin van de avond sloeg de sfeer om.

Mairin van der Beek

Volgens een politiewoordvoerder waren er aan het begin van de avond zo’n vijfhonderd mensen aanwezig: “Het begon als een feestje, maar dat is het nu niet meer. Er is nu echt sprake van overlast; er wordt zwaar vuurwerk afgestoken en ook zijn er brandjes.”

Op beelden is te zien dat een deelauto en een deelscooter in brand werden gezet, midden op het kruispunt. Ook zijn diverse verkeersborden en ruiten van een bloemenstal en supermarkt vernield.

Twee jonge jongens die met een deelscooter aan kwamen lopen in de richting van het vuur werden nog teruggefloten door oudere jongens. Ze gooiden de scooter neer, maar die werd daarop door anderen alsnog het vuur in gereden.

“Dit is na één gewonnen wedstrijd,” zei een jongen lachend. “Stel je voor als Marokko de volgende ronde haalt.”

ME ingeschakeld

Rond 19.00 uur waren er nog zo’n 150 jongeren op het plein. Drie kwartier later besloot de driehoek de ME in te zetten om een einde aan de rellen te maken.

Nadat de ME het plein op reed, werd het volgens de politie snel rustig. Agenten hebben geen geweld hoeven gebruiken. De voertuigen die in brand zijn gezet, zijn geblust.

De politie heeft zondagavond laten weten één aanhouding te hebben verricht en meerdere aanhoudingen niet uit te sluiten. Ook wil ze kijken wat de ongeregeldheden betekenen voor de politie-inzet tijdens de wedstrijd tussen Marokko en Canada van aankomende donderdag.

Vanwege de onrust werden de buslijnen bus 21, 15 en 18 omgeleid, net als de tramlijnen 7 en 13. Ook zette de politie de wegen rondom het Mercatorplein af.

Rellen in meerdere steden

Ook op andere plekken in het land leidde de overwinning tot uitzinnige menigtes. In Rotterdam, Den Haag en Utrecht werd feest gevierd en vuurwerk afgestoken. Op straat kwamen veel joelende mensen samen op toeterende auto’s en scooters.

In Rotterdam en Den Haag sloeg het feest om in ongeregeldheden en moest de ME ingrijpen. Er werd onder meer met vuurwerk en glas naar de politie gegooid; de ME voerde charges uit.

In Rotterdam zijn twee mensen aangehouden. Twee agenten raakten gewond. “Eén liep gehoorschade op en de ander een hoofdwond,” aldus een woordvoerder van de politie. In Den Haag hield de politie één persoon aan.

Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius reageerde via Twitter op de rellen in het land: ‘Relschoppers, echt, schaam jullie,’ berichtte ze. ‘De politie heeft stevig moeten optreden vanavond. Samen met justitie doet zij nu onderzoek naar de gebeurtenissen. Daders moeten vervolgd worden voor die abjecte, misdadige gedrag.’

Knock-outfase

Ook in Brussel braken rellen uit tussen Marokkaanse en Belgische fans. Relschoppers gooiden er met vuurwerk en flessen en stichtten brandjes. De politie heeft hierbij een waterkanon ingezet.

Het is de derde keer in de geschiedenis dat Marokko een WK-wedstrijd heeft gewonnen. De laatste keer dat Marokko won, was tegen Schotland in 1998. Alleen in 1986 bereikte Marokko de knock-outfase op een WK.

Een deelauto is op het Mercatorplein in West door relschoppers in brand gezet.  Beeld Jakob van Vliet
Een deelauto is op het Mercatorplein in West door relschoppers in brand gezet.Beeld Jakob van Vliet

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden