Nieuws

Reizigers uit Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika weer welkom

Even rigoureus als ze werden gesloten, gaan de grenzen weer open voor personen en goederen uit het Verenigd Koninkrijk. De druk op lucht- en zeehavens zal echter nog wel even blijven.

David van Unen
null Beeld AP
Beeld AP

Nadat dit weekend duidelijk werd dat een gemuteerde versie van Covid-19 kwartier maakt in het Verenigd Koninkrijk, wijzigden landen in razend tempo hun toelatingsbeleid voor verkeer uit Groot-Brittannië. Maandag opende Het Parool nog met dat voorlopig niemand het Verenigd Koninkrijk ‘in of uit’ kon. Die situatie is van korte duur gebleken, hoewel meer dan vijftig landen reizigers uit het VK nog altijd weren.

Behalve onder meer Nederland, België, Denemarken en Australië heeft de covidmutant mogelijk ook al de Verenigde Staten bereikt. Het Centre for Disease Control (CDC) liet in een verklaring weten de situatie nauwlettend te volgen en af te wegen of consequenties nodig zijn voor het internationale vliegverkeer naar de VS toe. Maar, waarschuwde topimmunoloog Anthony Fauci dinsdag in het ontbijtprogramma Good Morning America: “Je moet er eigenlijk van uitgaan dat dit virus er al is.”

Schier onmogelijk

In Nederland zijn reizigers uit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika – waar ook een, andere, mutant van Covid-19 rondwaart – niettemin weer welkom. Voorwaarde is wel dat zij een negatieve PCR-test kunnen overleggen, de meest nauwkeurige manier om vast te stellen of iemand het coronavirus heeft en de vaste testmethode van de GGD. Een sneltest telt niet.

Ook belangrijk: die test mag niet langer dan 72 uur voor vertrek naar Nederland zijn afgenomen, even lang als het vliegverbod van kracht is geweest. Het is aan luchtvaartmaatschappijen en rederijen om passagiers te controleren. Daar lijkt nog enige voorbereiding voor nodig: op Schiphol worden pas weer vanaf eerste kerstdag langzaamaan Britse vluchten verwacht. Voor vrachtverkeer naar Nederland is de situatie ongewijzigd. Dat was gewoon nog welkom.

De 72 uurslimiet die het kabinet aan de PCR-test heeft gesteld, maakt het schier onmogelijk om vanuit het Verenigd Koninkrijk nog voor de kerstdagen terug naar Nederland te komen.

Een eveneens grote uitdaging wordt het voor de voertuigen die toch al rijendik stonden te wachten voor de haven van Dover. Met nog nauwelijks een week voor daar misschien wel – zware – handelsregels van de WTO gaan gelden, vanwege de brexit, staan er volgens de Britse Road Haulauge Association nu zo’n zes- tot zevenduizend voertuigen te wachten. Het kost volgens de Britse regering dagen voor die file is opgelost.

Getoeter, geschreeuw, gefluit

Frankrijk laat vooralsnog alleen Fransen, Britten die in Frankrijk wonen of vrachtwagenchauffeurs toe. En het is niet zo dat verplegers de autoraampjes afgaan om tests af te nemen, zegt een Roemeense chauffeur tegen de BBC. “Ik probeer al de hele dag iemand te bereiken voor zo’n test. Onmogelijk.”

Het zuidwesten van Engeland zet zich al langer schrap voor wat kan gebeuren als Europa en het Verenigd Koninkrijk geen afspraken maken over hun handelsbetrekkingen na 1 januari. Dat het er niet gezelliger op wordt wanneer er geen vrije handelsdoorloop is, blijkt nu al op toegangswegen in het graafschap Kent. Steeds luider klinkt getoeter, geschreeuw en gefluit boven de massafile uit.

Chauffeurs keerden zich dinsdag tegen de politie, liet Sky News zien. Een agent werd omver gelopen en er werd geduwd en getrokken. “Ze geven ons geen eten, geen drinken, we krijgen niets,” zegt een Spaanse man. “Inhumaan.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden