Reiziger uit risicoland niet verplicht in thuisquarantaine

null Beeld Hollandse Hoogte/ANP
Beeld Hollandse Hoogte/ANP

Vakantiegangers die terugkeren uit een risicoland krijgen geen verplichte coronatest en worden ook niet gedwongen om twee weken in thuisquarantaine te gaan. Aan zo’n plicht zitten te veel haken en ogen, laat het kabinet weten.

Wél roept minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid reizigers opnieuw dringend op om twee weken thuis te blijven na terugkomst uit een land met een negatief reisadvies. Ook vraagt het kabinet werkgevers en scholen om te stimuleren dat thuiskomers écht niet de deur uitgaan. Dat staat in een brief die De Jonge vrijdagavond naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Twee weken thuis

Wie nu terugkomt uit een gebied waar code rood of oranje geldt – zoals Antwerpen, Barcelona of Kroatië - wordt geadviseerd om twee weken thuis te blijven. De laatste dagen klonk de roep om aanscherping van dit advies steeds luider. Maar aan verplichte thuisquarantaine zitten volgens het kabinet te veel haken en ogen.

Op dit moment houdt de overheid niet precies bij welke reizigers terugkeren uit landen met een negatief reisadvies. Het kabinet laat daarom met spoed onderzoeken hoe reizigers toch geregistreerd kunnen worden, bijvoorbeeld aan de hand van passagierslijsten.

Verder bekijkt het kabinet of straks steekproefsgewijs – met een telefoontje van de GGD – gecontroleerd kan worden of mensen zich wel houden aan de twee weken thuisquarantaine. Met deze extra maatregelen moet worden voorkomen dat vakantiegangers uit risicogebieden het coronavirus in Nederland verspreiden.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Beeld Hollandse Hoogte/ANP
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.Beeld Hollandse Hoogte/ANP

Extra voorlichting

De afgelopen twee maanden zijn volgens de GGD enkele tientallen reizigers met corona via Schiphol het land binnengekomen. Toch worden reizigers nu niet verplicht om zich te laten testen. “Als iemand nog geen klachten heeft, lijkt een coronatest geen zin te hebben,” zegt een woordvoerder van minister De Jonge. Wel komen er mogelijk steekproefsgewijze, vrijwillige coronatesten op Schiphol.

Een groep deskundigen adviseerde minister De Jonge vorige week om thuisquarantaine voor terugkeerders wél te verplichten. Maar het kabinet kiest ervoor om vakantiegangers aan te spreken op de eigen verantwoordelijkheid. Er komt een campagne met extra voorlichting over thuisisolatie voor iedereen die met het vliegtuig, de boot of de auto terugkeert uit een risicoland.

Regeringspartij D66 wil dat op Schiphol álle terugkeerders uit risicolanden worden getest op corona. “Wij zien het liefst dat het mogelijk is om iedereen te gaan testen,” zegt D66-Kamerlid Jan Paternotte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden