Reisorganisaties schrappen vakantievluchten naar sneeuw en zon

Reisorganisaties schrappen voorlopig alle vakantievluchten als gevolg van het negatieve reisadvies vanwege corona. Ook wil minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) een verklaring invoeren waarin reizigers aangeven of de reis die ze willen maken noodzakelijk is.

Het Parool
Sinds woensdag geldt voor de hele wereld een oranje reisadvies. Beeld ANP
Sinds woensdag geldt voor de hele wereld een oranje reisadvies.Beeld ANP

TUI en Corendon hebben alle vliegvakanties naar zon- en sneeuwbestemmingen geannuleerd. “Reizigers die al op hun vakantiebestemming zijn, mogen de vakantie afmaken. Er zijn nog wel vluchten voor mensen die terug moeten keren,” zei een woordvoerder van TUI in het Radio 1 Journaal.

Sinds woensdag geldt voor de hele wereld een oranje reisadvies en zijn alleen noodzakelijke reizen toegestaan. Toch doken ook toen nog beelden op van drukte op Schiphol, waarbij veel mensen te dicht bij elkaar staan. Als mensen toch op vakantie gaan, is dat ‘zeer onverantwoord en ongepast’, vindt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur).

Reisverklaring

De minister heeft daarom aanvullende maatregelen afgesproken met de luchtvaartsector, schreef ze woensdagavond aan de Tweede Kamer. Ze onderzoekt de mogelijkheid om een verklaring in te voeren waarin reizigers aangeven of de reis die ze willen maken noodzakelijk is. Het gaat in eerste instantie om mensen die vanuit Nederland naar het buitenland willen gaan. Ze wil mensen hiermee verder ontmoedigen om te vliegen.

De maatregelen die de luchthaven en vliegmaatschappijen hebben genomen, zijn volgens haar ‘absoluut nog niet genoeg’. Het is nog niet duidelijk hoe een reizigersverklaring eruit zal zien en op welk moment die moet worden ingevuld. De minister zal de Kamer begin volgend jaar verder informeren.

Ook moet nog duidelijkheid komen over wat strikt noodzakelijk is of niet. Vakantiereizen zijn dat volgens het ministerie niet. Maar vrachtverkeer, vluchten van mensen met een vitaal beroep of familiebezoek in verband met een uitvaart zijn bijvoorbeeld wel noodzakelijk.

Veiligheidspersoneel

Schiphol heeft sinds dit weekend meer veiligheidspersoneel en meer ‘securitylanes’ en balies ingezet. Ook zijn er meer begeleiders om mensen anderhalvemeter afstand van elkaar te laten houden. Daarnaast zijn werkzaamheden aan grenscontrolepoortjes stopgezet, zodat ze allemaal gebruikt kunnen worden.

Schiphol-baas Dick Benschop riep reizigers woensdagavond in tv-programma Nieuwsuur op om niet te vliegen. “Ik roep iedereen op de adviezen op te volgen en alleen te vliegen als het noodzakelijk is.”

Schiphol-baas Dick Benschop roept reizigers op om niet te vliegen

Schiphol-baas Dick Benschop roept reizigers op om niet te vliegen. Hij zei in tv-programma Nieuwsuur dat de luchthaven, als onderdeel van de samenleving, ook de regels en de adviezen heeft op te volgen. Ook wees hij op de eigen verantwoordelijkheid van mensen.

Volgens Benschop was een combinatie van factoren reden dat het misging. Hij noemde onder meer werkzaamheden en vluchten die tegelijkertijd aankwamen als reden, maar zei direct dat Schiphol zich daar niet achter mag verschuilen.

Op de vraag of vakantievluchten verboden moeten worden, antwoordde Benschop dat de ‘werkelijkheid door elkaar heen loopt’. Er zijn volgens de Schipholbaas nog altijd motieven om wel te reizen. Dan gaat het onder meer om zeelieden, technisch personeel of familieomstandigheden.

Evengoed erkende Benschop dat het lastige tijden zijn en dat er bij mensen emoties en frustraties spelen. “We doen alles wat geadviseerd wordt. Ik roep iedereen op de adviezen op te volgen en alleen te vliegen als het noodzakelijk is.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden