Plus

Reisbranche verwacht ‘lastminutegolf’ zonder stuntprijzen

Reisorganisaties verwachten een hausse aan boekingen als er straks weer volop gereisd kan worden. Op gestunt met prijzen hoeven consumenten dan niet te rekenen.

Natasja de Groot
null Beeld ANP
Beeld ANP

De reisbranche had reikhalzend uitgekeken naar een nieuwe coronapersconferentie, waarin het kabinet met een reisadvies zou komen voor de periode na 15 mei. Met het uitstellen van de persconferentie laat dat reisadvies een week langer op zich wachten.

“Teleurstellend, maar geen drama,” zegt Frank Oostdam, topman van brancheorganisatie ANVR. Hij gaat ervan uit dat het huidige advies (heel de wereld staat nu nog op ‘code oranje’) straks wordt vervangen door een ‘bestemmingenadvies’, waarbij landen of gebieden individueel worden beoordeeld.

Van het slot

Volgens Oostdam zal daarna vrij snel een aantal landen van het slot gaan. Op basis van cijfers van het Europese RIVM, het Europese Centrum voor Ziektepreventie en Controle (ECDC) denkt hij aan Portugal, Malta, Noorwegen, Finland en delen van Spanje. “Richting de zomer volgen steeds meer landen in Europa.”

De ANVR-topman maakt zich geen zorgen over de vraag of Nederlanders welkom zijn. Ons land staat in de top drie van Europese landen met de meeste coronabesmettingen, maar het aantal vaccinaties loopt rap op. “Landen rond de Middellandse Zee zoals Spanje, Griekenland en Italië hebben al laten weten dat Nederlanders deze zomer welkom zijn, op voorwaarde dat ze zijn getest of gevaccineerd.”

De ANVR verwacht dat mensen massaal gaan boeken als er weer gereisd kan worden. Reisorganisaties houden rekening met een extreme lastminutegolf. Corendon-baas Steven van der Heijden: “Naarmate het langer duurt voordat er duidelijkheid komt over de zomervakantie, wordt het meer en meer een lastminuteseizoen. Zeker in vergelijking met normale jaren, waarin 60 tot 70 procent van de vakanties een halfjaar voor vertrek wordt geboekt. Nu zal dat 60 tot 70 procent binnen een maand voor vertrek zijn, denken wij.”

Geen gestunt

Volgens directeur Eelko van Drongelen van vakantievergelijker Weflycheap hoeven consumenten niet te rekenen op gestunt met prijzen. “Reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen hebben minder capaciteit ingekocht. Als er straks in één keer een heel grote vraag komt, zul je eerder een opwaarts effect zien. De prijzen liggen nu al hoger dan normaal.” ANVR-topman Oostdam verwacht ook geen stuntprijzen, maar denkt wel dat de prijzen eerder zullen dalen dan stijgen.

Niet de hoofdprijs

Veel vraag betekent doorgaans hogere prijzen. Maar ANVR-baas Frank Oostdam denkt dat vakantiegangers deze zomer niet hoeven te vrezen dat ze de hoofdprijs moeten betalen.

Een van de redenen is volgens hem dat een grote groep Nederlanders de knoop al heeft doorgehakt en deze zomer in eigen land blijft. De groep die nog twijfelt over een buitenlandse reis, zal straks eerder de auto pakken dan het vliegtuig. “Reisorganisaties zullen mensen gaan verleiden,” klinkt het.

Hij is stellig, maar reisorganisaties zelf laten een ander geluid horen. Sunweb bijvoorbeeld zegt er het volgende over: “Veel reisorganisaties hebben voorzichtig ingekocht, daarom verwachten we geen grote druk op de prijzen. Ook de vliegcapaciteit is lager dan in normale jaren,” zegt woordvoerster Martine Langerak.

Ook Corendon verwacht ‘absoluut geen heel laag prijsniveau’. “Omdat lang niet alle vakantiebestemmingen volledig opengaan, is de kans groot dat er snel krapte in het aanbod ontstaat. En dat leidt per definitie tot hogere prijzen,” reageert Corendon-baas Steven van der Heijden.

Volgens Petra Kok van TUI lijdt het geen twijfel dat veel mensen staan te popelen om weg te gaan, zo valt bijvoorbeeld op te maken uit het grote aantal aanmeldingen voor de proefvakanties en het zoekgedrag van consumenten op de TUI-website.

Vertrouwen

“Van verleiden lijkt mij geen sprake. Bovendien zouden we mensen niet moeten willen overhalen. Mensen willen op vakantie omdat ze zich daar prettig en goed bij voelen. Bovendien denk ik dat het vertrouwen in een goede en veilige vakantie een belangrijker criterium is bij het boeken van een reis dan een lage prijs,” stelt ze.

Hoe de prijzen zich ontwikkelen bij TUI, hangt volgens de zegsvrouw samen met vraag en aanbod. TUI heeft als internationaal concern met eigen toestellen en eigen hotels het voordeel dat het flexibel kan omgaan met de vraag. “We hebben in elk geval genoeg hotelbedden,” aldus Kok.

Ook De VakantieDiscounter verwacht een hoge vraag en mogelijk beperkte capaciteit bij de reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen. “En ja, bij een hoge vraag is ‘verleiden’ niet nodig en zal je eerder zien dat de prijzen omhooggaan. Nu boeken kan daarom voordeel opleveren,” denkt Laura Vlaanderen. Vliegtickets sluit zich daarbij aan. De vergelijker verwacht dat de prijzen eerder hoger zullen liggen dan vorig jaar zomer door enerzijds een hogere vraag en anderzijds een relatief beperkt aanbod van vluchten.

Belvilla, een grote Europese speler in verhuur van vakantiehuizen, heeft nu nog ‘mooie kortingen’, maar of dat zo blijft, is de vraag. “Dit zal straks zo blijven als er nog genoeg aanbod is. Maar als het aanbod minder wordt, dan zullen er minder lastminute-aanbiedingen aangeboden worden,” reageert woordvoerster Hanita van der Meer. “Ja, vraag en prijs zijn altijd in balans.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden