Reddingswerkers staken zoektocht vermist meisje (14) Ameland definitief

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij heeft de zoektocht naar een 14-jarig meisje uit Duitsland, dat zaterdagavond tijdens een zwemtocht in de Noordzee bij Ameland vermist raakte, definitief gestaakt.

Het Parool
Hulpdiensten op het strand van Ameland.  Beeld ANP
Hulpdiensten op het strand van Ameland.Beeld ANP

Dat bevestigt een woordvoerder. Aangenomen wordt dat het meisje niet langer in leven is.

“Het gebied is meermaals goed doorzocht, en het meisje is niet aangetroffen. Er is geen reden meer om aan te nemen dat we haar nog aantreffen,” aldus de woordvoerder. De hulpdiensten hebben zondagavond doorgezocht totdat het te donker was om te door te gaan.

De zoektocht is bij daglicht hervat, maar niet meer als reddingsactie. De politie houdt de stranden en kustlijn in de gaten, mocht het stoffelijk overschot van het meisje aanspoelen. Op zee zal nog worden gezocht met visserskotters. Dat zijn volgens de KNRM particuliere initiatieven.

Vermissing

Het meisje was zaterdagavond met haar vader en zusje bij de zee ter hoogte van Nes. Het drietal raakte in de problemen, aldus de kustwacht. Volgens burgemeester Leo Pieter Stoel van Ameland was het meisje even tevoren met haar zus het water ingegaan om naar de zonsondergang te kijken. Hoe de meisjes vervolgens in problemen zijn gekomen, is niet helemaal duidelijk.

De vader zou de meisjes te hulp zijn geschoten. Hij en een van zijn dochters konden zichzelf redden, maar sloegen alarm toen ze het 14-jarig meisje niet meer zagen. Meteen daarop werd een grootscheepse zoekoperatie op touw gezet.

Vijf reddingsboten van de KNRM, een helikopter van de kustwacht, eilandbewoners en de politie zochten urenlang in zee en op het strand, maar het meisje werd niet gevonden. De zoektocht werd rond 03.30 uur gestaakt, dit vanwege het kenteren van het tij. Sinds zondagochtend 05.30 uur werd weer volop met ‘meerdere eenheden gezocht, zowel op het water, als op het strand, de duinen en de verdere omgeving’, aldus de politie. Zonder resultaat.

Onzekerheid

“We leven enorm mee met de familie van het vermiste meisje,” aldus burgemeester Leo Pieter Stoel in een verklaring. Stoel was een groot deel van de nacht aanwezig op het strand. “De familie verkeert in grote onzekerheid. De beslissing om het zoeken te staken is voor hen verschrikkelijk.”

Volgens de burgemeester gaat het om een Duitse familie die op vakantie is op het eiland. “Er is niet veel hoop meer,” zei hij tegenover Omrop Fryslan: ​”We moeten reëel zijn. Het gebeurde gisteravond rond tien uur, het was gisteravond 10 graden en het water is ook koud. De overlevingskans is klein.”

De burgemeester sprak verder in een persbericht zijn respect uit voor de hulpdiensten, de reddingsteams en de eilandbewoners die urenlang met schepen, auto’s en een helikopter aan het zoeken zijn naar het meisje.

null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden