Rectificatie column Marcel Levi

Het Parool
Marcel Levi Beeld Wolff
Marcel LeviBeeld Wolff

In Het Parool en op www.parool.nl is op 23 maart 2019 een column van Marcel Levi gepubliceerd met als titel "De gotspe van de 'zorgondernemers'".

Het betreft een column waarin de eigenaren van het Slotervaartziekenhuis en de IJsselmeerziekenhuizen worden weggezet als "struikrovers". Zij zouden over de rug van anderen hun eigen belangen hebben laten prevaleren ten koste van de ziekenhuizen, om na het faillissement te proberen er met de 'winst' (het vastgoed) vandoor te gaan. Gebleken is dat voor deze beschuldigingen van "onbeschaamde brutaliteit" geen feitelijke basis bestaat.

Anders dan de column vermeldt, blijkt uit financiële gegevens dat de eigenaren voor miljoenen aan leningen hebben verstrekt aan de twee ziekenhuizen en dat de koopprijs voor het Slotervaartziekenhuis door de eigenaren zelf gefinancierd werd. De steun vanuit het Ministerie van VWS bedroeg geen € 30 miljoen maar € 18 miljoen en is niet "verdampt", maar gebruikt om de schuldenpositie af te bouwen en de reorganisatie te financieren.

Verder hebben de eigenaren zich, in samenwerking met het bestuur van de ziekenhuizen, juist ingezet om een faillissement te voorkomen en continuering van de zorg voor de patiënten te waarborgen. Nadat een redding van de ziekenhuizen niet meer mogelijk bleek, hebben de curatoren van de ziekenhuizen de regie overgenomen. Het zijn dus niet de eigenaren die toen het personeel hebben ontslagen of bepaald hebben wat er met de ziekenhuizen moest gebeuren, zoals Marcel Levi ten onrechte suggereert.

In verband met deze verkeerde weergave van feiten, wordt de column van Marcel Levi gerectificeerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden