PlusAchtergrond

Recordaantal Kamervragen, helft niet op tijd beantwoord

Een recordaantal schriftelijke Kamervragen zorgt voor veel druk op de ministeries. Vorig jaar werden maar liefst 3078 vragen ingediend, iets meer dan de helft werd niet op tijd beantwoord.

Dominique Voss
Vorig jaar werden 3078 Kamervragen ingediend. Iets meer dan de helft werd niet op tijd beantwoord. Beeld Jamie Groenestein
Vorig jaar werden 3078 Kamervragen ingediend. Iets meer dan de helft werd niet op tijd beantwoord.Beeld Jamie Groenestein

De functie van Kamervragen is het verzamelen van informatie om de ­regering te controleren of om wetten te maken, maar als Kamerlid wil je ook laten zien dat je werk maakt van je beloftes en dus kritische vragen stelt over de onderwerpen die jouw achterban belangrijk vindt.

De afgelopen vijf jaar steeg het aantal vragen met bijna 30 procent. In 2019 werd het toppunt bereikt. Nog nooit eerder werden zo veel schriftelijke Kamervragen ingediend. ­Kamervoorzitter Khadija Arib waarschuwt de Kamerleden al langer dat ze zich een beetje moeten inhouden met het stellen van vragen en het ­indienen van moties. “Alles wat je veel gebruikt, verliest aan kracht,” zei ze vorig jaar nog in een interview.

Justitie spant de kroon

Het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft de meeste vragen niet op tijd beantwoord (253) en doet er relatief het langst over om vragen te ­beantwoorden. “De departementen blijven zich inspannen om Kamervragen zo snel en goed mogelijk te beantwoorden,” vertelt een woordvoerder namens alle ministeries.

Toch gebeurt het dat beantwoording niet binnen de gestelde termijn lukt. Vorig jaar werd zelfs iets meer dan de helft van de vragen niet op tijd beantwoord. Op dit moment staan nog altijd acht vragen open. Tweede Kamerlid Nevin Özütok van GroenLinks wacht al 291 dagen op een antwoord. “Er wordt altijd naar gestreefd Kamervragen op tijd te beantwoorden. Om de Kamer zo juist en volledig mogelijk te informeren is het uitgangspunt: zorgvuldigheid boven snelheid,” reageren de ministeries.

SP-Kamerlid Sandra Beckerman, van wie 44 Kamervragen te laat werden beantwoord, heeft er onlangs in de Tweede Kamer een punt van gemaakt. “De controlerende macht moet de regering controleren en dat is lastig als je vragen niet worden beantwoord.”

Het is onderdeel van een breder ­probleem, zegt het SP-Kamerlid. Het kabinet geeft te weinig informatie uit zichzelf. “Ik moet dan vragen stellen over de gaswinning in Groningen of de versterkingsoperatie daar, terwijl de Kamer die informatie sowieso moet krijgen.” Kamervoorzitter Arib heeft daarover recent een brief naar premier Mark Rutte gestuurd.

Volgens Beckerman zijn niet alle te laat beantwoorde vragen een probleem. Ze noemt het ‘soms logisch’ dat antwoorden langer op zich laten wachten dan de vereiste drie weken. “Soms moeten dingen uitgezocht worden. Dat is ook prima.”

Dat de antwoorden lang op zich laten wachten omdat er te veel Kamervragen worden gesteld, bestrijdt ­Beckerman. “Ik stel inderdaad veel vragen. Ik ben ook controleur van de macht, daar ben ik voor aangesteld. Maar ik ben er niet rücksichtslos mee.”

Weigeren

Toch heeft de SP in 2019 veruit de meeste vragen ingediend (622), gevolgd door de PvdA (539) en VVD (422). Het grote aantal ingediende vragen bij de VVD is grotendeels te verklaren door het aantal zetels (32) dat de partij bezit. Bij de SP en PvdA lijken ze echter een cursus indienen te hebben gekregen: gemiddeld worden er bij de Socialistische Partij 44 vragen per Kamerlid ingediend en bij de PvdA 60 vragen.

Ter vergelijking: bij de VVD ligt het gemiddelde op ‘slechts’ 13 vragen per persoon. “De SP stelt veel vragen ­omdat mensen ons vaak benaderen met problemen,” stelt SP-woordvoerder Sarah Dobbe. “Ook komt het ­helaas voor dat vragen slecht worden beantwoord en aanvullende vragen nodig zijn. Soms moet een Kamerlid vragen blijven stellen, omdat ministeries weigeren informatie te leveren.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden