Recordaantal bijen geteld: bijna 136.000

Bij de derde nationale bijentelling zijn dit weekend een recordaantal bijen geteld: bijna 136.000. In de steden lijkt het niet slechter met de bij gesteld dan op het platteland.

Het Parool/ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

In totaal waren dit weekend op zaterdag en zondag 9888 mensen op de been, die bijna 136.000 bijen telden. Vorig jaar lag dat aantal veel lager. Toen werden bijna 54.000 bijen geteld, door ruim 5000 mensen.

“De resultaten wijzen erop dat het zeker niet slecht gaat met bijen in de stedelijke omgeving,” concludeert Vincent Kalkman, entomoloog bij Naturalis en nauw verbonden aan het bijenonderzoek. “De aandacht van bewoners en gemeenten voor bijen lijkt te helpen.” Veel gemeenten hebben het maaibeleid aangepast om de bij te helpen. Ook zaaien mensen in hun tuin voor de bij en maken ze bijenhotellen.

‘Heel Nederland’

Volgens Koos Biesmeijer, bijenexpert bij Naturalis, lijken mensen vanwege de situatie met het coronavirus bewuster van het belang van de natuur en hadden meer mensen tijd om te tellen omdat ze thuis moeten blijven. “Uit heel Nederland zijn resultaten binnengekomen,” aldus Biesmeijer. “Dat is precies wat je als onderzoeker wilt. Het geeft ons nieuw inzicht in bijvoorbeeld de verschillen tussen noord en zuid, of stad, dorp en platteland.”

Net als vorige edities staat de honingbij bovenaan. Deze bij werd 54.501 keer geteld. De rosse metselbij staat op de tweede plek van meest getelde soorten met 20.321. Er werden wel relatief weinig hommels gezien.

Negentien nieuwe hotels op de Zuidas − voor bijen dan

De Zuidas heeft er negentien hotels bij, voor bijen wel te verstaan. De nestkasten zijn een Amsterdams ontwerp dat door de vorm doet denken aan de kantoortorens eromheen. ‘Dit is een A-locatie.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden