Record: Nederland geeft 5,7 miljard euro aan goede doelen

Giften aan goede doelen zijn in Nederland nog nooit zo hoog geweest. Ook is het percentage van de bevolking dat vrijwilligerswerk doet hoger geworden: 40 procent van de Nederlanders deed in 2018 vrijwilligerswerk. Dit blijkt uit het onderzoek Geven in Nederland van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Van alle bijdragen aan goede doelen komt het meeste van huishoudens. Beeld ANP
Van alle bijdragen aan goede doelen komt het meeste van huishoudens.Beeld ANP

De cijfers laten volgens de onderzoekers zien dat de maatschappelijke betrokkenheid hoog is in Nederland. Het onderzoek is van vóór de coronacrisis. René Bekkers, leider van het onderzoek: “Er zijn weinig andere landen in de wereld waar meer dan 80 procent van de bevolking geeft aan goede doelen en zoveel mensen vrijwilligerswerk doen. Dit geeft aan dat we een sterk sociaal vangnet hebben. Mensen geven aan goede doelen en om elkaar. Dat is enorm belangrijk nu zoveel mensen het moeilijk hebben.”

Gezondheid was in 2018 met ruim een miljard euro het meest begunstigde doel, gevolgd door internationale hulp met 879 miljoen euro en 841 miljoen euro voor de kerk en ‘levensbeschouwing’. 283 miljoen euro ging naar onderwijs en onderzoek.

Van alle bijdragen aan goede doelen komt het meeste van huishoudens, die 2,4 miljard euro doneerden. Bedrijven doneerden bijna 1,9 miljard euro. Loterijen steunden maatschappelijke doelen met 591 miljoen euro, fondsen doneerden uit de opbrengsten van hun vermogen 433 miljoen euro en uit nalatenschappen ging 323 miljoen euro naar goede doelen.

null Beeld Vrije Universiteit Amsterdam
Beeld Vrije Universiteit Amsterdam
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden