PlusNieuws

Rechtspsycholoog uit kritiek op getuigenverklaringen Wout Sabee

Rechtspsycholoog Peter van Koppen uit kritiek op cruciale onderdelen van het strafdossier van de Utrechtse Marcel D. Binnen de opsporingsdiensten wordt D. gezien als een contact van Ridouan Taghi. Dinsdag staat hij terecht voor moord op een Utrechtse crimineel.

Wout Sabee. Beeld
Wout Sabee.

Volgens het Openbaar Ministerie is Marcel D. de opdrachtgever van de liquidatie van de Utrechtse drugshandelaar Wout Sabee op 24 juni 2016. Daarnaast zou hij achter een eerdere moordpoging op Sabee hebben gezeten.

Belangrijk bewijs in de zaak ‘Napoles’ bestaat uit zogenoemde ‘testamentverklaringen’ die Wout Sabee aflegde bij de recherche. Dat was nadat in juni 2014 een aanslag op zijn leven mislukte. De oorsprong van die liquidatie lag, volgens de politie, in een mislukt drugstransport waar ook Marcel D. bij betrokken zou zijn geweest.

Tijdens de verhoren is door de rechercheurs gezegd dat de informatie die Sabee gaf mee zou wegen bij besluitvorming over diens beveiliging. Rechtspsycholoog Peter van Koppen is kritisch op die gang van zaken. ‘Daarnaast lijkt het erop dat door het koppelen van Sabees verklaringen aan de vraag of hij zou worden beveiligd, de verbalisanten een motief voor hem creëerden om in ieder geval verklaringen af te leggen,’ zo stelt hij in een rapport dat is gemaakt in opdracht van de advocaat van Marcel D.

Inconsistenties

Volgens Van Koppen is Wout Sabee ‘weinig kritisch’ ondervraagd. ‘De verklaringen van Sabee kennen een aantal forse inconsistenties. Die duiden erop dat zijn verklaringen op verschillende punten niet waar kunnen zijn,’ stelt hij in het rapport.

Sabee stelde meermaals dat een man die hij een aantal keer had ontmoet als ‘Doesi’ achter de aanslag op zijn leven zou zitten. Deze ‘Doesi’ zou Marcel D. zijn. Maar bij een fotoconfrontatie in maart 2015 herkende hij Marcel D. niet.

Bij een tweede fotoconfrontatie in 2016, waarbij drie foto’s van Marcel D. werden getoond, herkende Wout Sabee alleen de middelste als Marcel D. Bij die tweede confrontatie zou de politie, in strijd met de regels, hebben aangegeven dat Marcel D. in de reeks was opgenomen.

Geen waarde

Die tweede confrontatie noemt Peter van Koppen ‘van nul-en-generlei waarde’. ‘De manier waarop de confrontatie werd uitgevoerd, zorgde voor een bijzonder verhoogde kans dat Sabee ten onrechte de verdachte zou aanwijzen,’ valt in het rapport te lezen. ‘De verbalisanten probeerden Sabee expliciet ertoe te bewegen om Marcel D. aan te wijzen.’

Naast de moord op Wout Sabee wordt Marcel D., samen met een aantal anderen, vervolgd voor het smokkelen van grote partijen cocaïne naar Engeland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden