Rechtspraak staat er goed op bij Nederlanders

De Nederlandse rechtspraak komt relatief goed uit de verf in vergelijking met andere EU-lidstaten, blijkt uit een onderzoek van de Europese Commissie. Zo hebben Nederlanders hebben opvallend veel vertrouwen in de onafhankelijkheid van rechters. Op het gebied van genderdiversiteit is er wel nog werk aan de winkel.

Beeld Hollandse Hoogte / ANP

De Europese Commissie publiceerde vrijdag het jaarlijkse 2020 EU Justice Scoreboard, een overzicht van hoe alle rechtssystemen van de EU-lidstaten het ervan af brengen op het gebied van kwaliteit, onafhankelijkheid en effectiviteit. Over het algemeen scoort Nederland relatief goed.

Zo hebben Nederlandse rechtbanken weinig tijd nodig hebben om zaken af te handelen in vergelijking met andere Europese landen. Ook zijn er weinig achterstanden bij de rechtbanken. Of dit in het rapport van volgend jaar nog steeds het geval is, valt nog te bezien. Door de coronacrisis behandelden de rechtbanken tijdelijk alleen de urgentste zaken, en stapelden de zaken zich op.

Onafhankelijkheid

Nederlanders hebben opvallend veel vertrouwen in de onafhankelijkheid van de Nederlandse rechters. In 2020 beoordeelde 77 procent van de samenleving de onafhankelijkheid van rechters ‘redelijk goed’ tot ‘zeer goed’. Vorig jaar was dat 70 procent.

In een aantal lidstaten is een tegenovergesteld beeld te zien: onder andere in Kroatië, Slowakije, Italië, Polen en Bulgarije is het vertrouwen eerder ‘redelijk slecht’ tot ‘zeer slecht’. De voornaamste reden hiervoor is volgens het rapport de druk die de politiek uitoefent op de rechtspraak.

Weinig vrouwelijke rechters

Niet op elk gebied scoort Nederland goed. Zo nemen Nederlandse rechters relatief weinig deel aan trainingen om hun IT-vaardigheden te verbeteren, in vergelijking met bijvoorbeeld Denemarken, Finland of Hongarije. Ook is het aandeel vrouwelijke rechters bij de Nederlandse Hoge Raad aanzienlijk lager dan bij andere lidstaten: slechts 35 procent, tegen iets minder dan de helft bij de hoogste rechtbanken van alle EU-lidstaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden