Nieuws

Rechter: Uber hoeft cao nog niet toe te passen

Uber hoeft in afwachting van de uitspraak in een hoger beroep de cao voor taxivervoer nog niet na te leven. Dat heeft het gerechtshof van Amsterdam bepaald.

Het Parool
Uberchauffeurs voeren actie voor het hoofdkantoor van het taxibedrijf.  Beeld ANP
Uberchauffeurs voeren actie voor het hoofdkantoor van het taxibedrijf.Beeld ANP

Een rechtbank dwong Uber in september na een klacht van vakbond FNV om chauffeurs die via het platform werken als werknemers te behandelen en volgens de cao te betalen. Het bedrijf ging in beroep tegen die uitspraak.

Het hof vindt dat de belangen van Uber en de chauffeurs zwaarder wegen dan die van de FNV. Het bedrijf en de chauffeurs zouden ingrijpende en dure veranderingen moeten doorvoeren om de cao toe te passen. Tegelijkertijd is het nog onzeker of de eerdere uitspraak blijft staan in het hoger beroep, waarna Uber opnieuw veel kosten moet maken om eerdere ingrepen ongedaan te maken.

Het gerechtshof benadrukt dat deze voorlopige maatregel nog niets zegt over de uitkomst van Ubers beroepszaak.

De FNV verzet zich al langer tegen zogeheten platformbedrijven die klussen laten uitvoeren door zelfstandig ondernemers. Volgens de vakbond is bij Uber sprake van schijnzelfstandigheid, waarbij chauffeurs praktisch werknemers van het bedrijf zijn maar niet dezelfde voordelen genieten. Uber stelde eerder dat veel chauffeurs helemaal niet in loondienst willen bij het bedrijf.

Uber laat in een reactie weten dat deze uitspraak ‘een opluchting is voor chauffeurs’. “We zijn verheugd dat de rechter inziet dat het nu uitvoering geven aan het vonnis voor chauffeurs en voor Uber drastische gevolgen zou hebben,” aldus Maurits Schönfeld, general manager Noord-Europa bij het bedrijf.

De FNV is teleurgesteld dat het gerechtshof Uber geen dwangsom oplegt. De vakbond had daarom gevraagd, omdat Uber weigert een eerdere uitspraak van de rechtbank na te leven. Toch heeft FNV-bestuurder Amrit Segwobind er vertrouwen in dat Uber uiteindelijk alsnog gedwongen wordt om chauffeurs als werknemers te behandelen. “Het bedrijfsmodel van Uber leidt tot uitbuiting en uitholling van de taximarkt. Ons rechtssysteem gaat daar vroeg of laat een stokje voor steken."

Tip Het Parool via WhatsApp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden