Nieuws

Rechter: Twitter hoeft niet álle tweets over Bodegravencomplot te verwijderen

Twitter hoeft van de rechter niet alle tweets over het zogenoemde Bodegravencomplot te verwijderen. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk had een kort geding aangespannen tegen het socialemediabedrijf.

Cyril Rosman
Het complotverhaal ging in eerste instantie vooral online rond, maar kwam in de echte wereld terecht toen tientallen mensen vorig jaar bloemen gingen leggen bij een begraafplaats in Bodegraven. Beeld
Het complotverhaal ging in eerste instantie vooral online rond, maar kwam in de echte wereld terecht toen tientallen mensen vorig jaar bloemen gingen leggen bij een begraafplaats in Bodegraven.

‘Twitter heeft voldoende gedaan om onrechtmatige berichten over ‘het verhaal-Bodegraven’ te verwijderen. Het gaat te ver om ook nog andere tweets te verwijderen, zeker omdat er, volgens Twitter, geen goed filter is te maken. Daardoor zouden ook veel legale tweets worden geraakt’, aldus de rechtbank vandaag in haar uitspraak.

Bodegraven-Reeuwijk spande in september een kort geding aan omdat het de, volgens de gemeente, lakse houding van techreus Twitter zat was. Als ‘een klein Gallisch dorp nam ze het op tegen een Romeins Legioen’, stelde de advocaat van de gemeente. Hij wil dat Twitter niet alleen de tweets van de complotdenkers zelf verwijdert, maar ook actief scant op andere twitteraars die de complottheorie verspreiden.

Die complottheorie, waar geen bewijs voor is, verspreidt het gerucht dat er in de gemeente een netwerk van mensen bestaat dat sinds de jaren tachtig jonge kinderen op een rituele manier zou misbruiken. Na het uitbreken van de coronapandemie stelden de verspreiders van de theorie dat ook RIVM-baas Jaap van Dissel onderdeel zou uitmaken van ‘het elitenetwerk’. Het verhaal stoelt alleen op de ‘hervonden herinneringen’ van Joost Knevel, oud-inwoner van Bodegraven. Politie, gemeente en media vonden na onderzoek geen bewijzen.

Inmiddels berecht

Het complotverhaal ging in eerste instantie vooral online rond, maar kwam in de echte wereld terecht toen tientallen mensen vorig jaar bloemen gingen leggen bij een begraafplaats in Bodegraven. Daar zouden slachtoffers van het netwerk begraven zijn.

De voornaamste verspreiders van de theorie, onder wie Joost Knevel en de complotdenkers Micha Kat en Wouter Raatgever, zijn inmiddels berecht of moeten nog voor de rechter komen. Ook won Bodegraven een rechtszaak waarin de gemeente eiste dat ze hun tweets en andere berichten op sociale media zouden verwijderen.

De gemeente vindt echter dat de taak van Twitter verder gaat. Het bedrijf moet actief berichten in de gaten houden omdat inwoners van de gemeente nog steeds last hebben van het verspreiden van de theorie door aanhangers van de veroordeelde compotdenkers. Maar Twitter werkt maar weinig mee. “Hoe spraakmakender de tweet, hoe meer bezoek, hoe hoger advertentie-inkomsten. Ze hebben lak aan de schadelijke gevolgen,” stelde de gemeenteadvocaat tijdens de behandeling van de zaak in september.

Disproportioneel

Twitter vindt die eis disproportioneel. “Wat de gemeente hier doet, is met een mitrailleur om haar heen schieten,” zei de advocaat van het bedrijf in september. Hij vreest voor ‘overblokkering’ van tweets of gebruikers.

De rechter ging vandaag dus mee in de argumenten van de techreus. “Twitter heeft een specifiek twitteraccount dat lasterlijke en opruiende tweets bevatte definitief geschorst en ook alle retweets van dat account verwijderd. Twitter is niet verplicht uit eigen beweging nog andere tweets van anderen te verwijderen,” oordeelt de rechtbank. “Twitter moet wel direct reageren op concrete verwijderingsverzoeken van de gemeente.”

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk is teleurgesteld over de uitspraak en bestudeert die om te kijken wat de volgende stappen zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden