Rechter stelt Viruswaarheid in ongelijk: coronamaatregelen hoeven niet te worden afgeschaft

De coronamaatregelen hoeven niet te worden afgeschaft. Dat staat in het vonnis van de voorzieningenrechter in Den Haag van maandag. Viruswaarheid had afschaffing geëist omdat de maatregelen grondrechten en vrijheden inperken.

De avondklok, die eind januari werd ingevoerd, is eind april afgeschaft.  Beeld ANP
De avondklok, die eind januari werd ingevoerd, is eind april afgeschaft.Beeld ANP

De rechter stelt dat er een ‘voldoende wettelijke basis’ is voor de coronamaatregelen. Ook in de stelling van Viruswaarheid dat er een feitelijke noodtoestand van kracht is zonder de juridische basis ervoor, gaat de rechter niet mee.

De zaak draaide aanvankelijk om de avondklok. Nadat die eind april was afgeschaft, vroeg de staat aan stichting Viruswaarheid de zaak in te trekken. Die weigerde dat omdat de bezwaren tegen de avondklok ook tegen de andere coronamaatregelen gelden.

Viruswaarheid hoopte bovendien voor elkaar te krijgen dat de avondklok uit ‘de gereedschapskist’ van de overheid zou moeten. Jurist Jeroen Pols van Viruswaarheid betoogde vorige week tijdens de zitting onder meer dat de crisismaatregelen van de staat in strijd zijn met internationale verdragen.

Eerdere avondklok-zaak

In februari leidde een eerdere avondklokprocedure van Viruswaarheid tot grote consternatie: de Haagse voorzieningenrechter gaf aanvankelijk de coronakritische stichting gelijk, omdat de avondklok op de verkeerde juridische grondslag zou zijn gebaseerd. De maatregel zou toen per direct niet meer gelden, maar de staat wist dat te voorkomen door in spoedappèl te gaan.

In dezelfde week werd de juridische grondslag gerepareerd met een nieuwe spoedwet en daarmee werd het ‘turboappèl’ een stuk minder spannend. Het gerechtshof gaf de staat alsnog gelijk, wat nog van invloed was op de ruim 33.000 boetes die op dat moment waren uitgedeeld aan avondklokovertreders.

Vaccinaties

Viruswaarheid is fervent dagvaarder van de staat. Begin maart verloor de stichting een kort geding over vaccinaties. Viruswaarheid had daarin rectificatie geëist van de staat over in hun ogen ‘onjuiste berichtgeving’ in het informeren over de coronavaccins, maar de rechtbank ging daar niet in mee.

In december won jurist Pols wel een kort geding over de PCR-test: hij eiste dat zijn vrouw en kinderen, die in Tanzania waren, zonder PCR-test zouden mogen terugkomen naar Nederland. Daarin gaf de rechter hem gelijk.

Ook in andere landen worden dit soort rechtszaken gevoerd: in België besloot de rechter eind maart dat de regering binnen 30 dagen alle coronamaatregelen moest schrappen of van een betere basis moest voorzien, op straffe van een dwangsom. Minister Annelies Verlinden (Binnenlandse Zaken) tekende hoger beroep aan en terwijl zij met man en macht werkt aan de zogeheten ‘pandemiewet’, lijkt zij de dwangsommen voorlopig voor lief te nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden