Nieuws

Rechter oordeelt: zorgmedewerkers met long covid hebben nu geen recht op compensatie

De rechtbank in Den Haag vindt dat zorgmedewerkers die door een coronabesmetting in 2020 long covid opliepen, geen recht hebben op compensatie van de overheid. Dat blijkt uit het vonnis in een kort geding dat vakbonden CNV en FNV tegen de staat aanspanden.

Sander van Mersbergen
Vakbonden CNV en FNV hadden een kort geding tegen de staat aangespannen. Beeld JEROEN JUMELET /  ANP
Vakbonden CNV en FNV hadden een kort geding tegen de staat aangespannen.Beeld JEROEN JUMELET / ANP

De rechter vindt dat de schadevergoeding niet kan worden toegewezen in een collectieve procedure. Of gedupeerde zorgmedewerkers recht hebben op schadevergoeding moet van geval tot geval worden bekeken. Daarvoor is een beoordeling nodig aan de hand van elke concrete situatie, stelt de rechter.

Beoordeeld moet worden waar en onder welke omstandigheden de zorgmedewerkers besmet zijn geraakt. De rechtbank heeft daarom geen oordeel gegeven over de vraag of, en in welke gevallen, de staat onrechtmatig heeft gehandeld.

In het kort geding tegen de staat, dat vorige maand diende, eisten FNV en CNV voor zorgverleners met long covid die in 2020 ziek werden 22.839 euro per persoon. “Deze mensen moesten echt onder specifieke, risicovolle omstandigheden werken,” zegt Joost Veldt, zorgbestuurder bij CNV. “Het ministerie van Volksgezondheid mag daarop worden aangesproken.”

Minister Conny Helder werkt aan een regeling voor longcovidpatiënten die in de zorg werken. Politiek Den Haag wil daar 150 miljoen euro voor vrijmaken. Daarom wil de staat niet ingaan op de eisen. De regeling zou alleen bestemd zijn voor mensen die in de eerste maanden van de pandemie besmet raakten.

De bonden vinden dat álle zorgverleners die in 2020 ziek werden recht hebben op compensatie. Ook zou die niet in de plaats van een regeling moeten komen, maar als voorschot moeten dienen. Longcovidpatiënten hebben nu immers al financiële problemen.

Fouten

Een aantal zorgverleners vertelde deze week nog eens hoe ze tegen deze zaak aankijken. Ambulancemedewerker Roger Schleipen: “Aan het begin van de pandemie zijn fouten gemaakt, waardoor wij onbeschermd ons werk deden. Mijn leven staat daardoor op zijn kop. Is het nou zo lastig om dat toe te geven, sorry te zeggen en mensen te helpen?”

“Als we met de minister of coalitie-Kamerleden praten zeggen ze dat ze zoveel respect voor ons hebben, maar als puntje bij paaltje komt vertragen ze de boel en komen ze niet over de brug. Zo gaat het al heel lang.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden