Rechter: KLM mag nieuwe piloten niet vragen of ze gevaccineerd zijn tegen corona

KLM mag niet naar de vaccinatiestatus van nieuwe piloten vragen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald. Volgens de rechter ontbrak onder andere de operationele noodzaak voor een dergelijk besluit. KLM zegt in een reactie de uitspraak te bestuderen.

Het Parool
KLM zegt in een reactie de uitspraak te bestuderen. Beeld ANP
KLM zegt in een reactie de uitspraak te bestuderen.Beeld ANP

De pilotenvakbond VNV wilde van de rechter weten of KLM de regels overtreedt nu het alleen nog maar gevaccineerd vliegend personeel aanneemt. De vaccinatieplicht tegen corona zou indruisen tegen eerdere afspraken met de maatschappij.

KLM meende op haar beurt dat ze met de vaccinatie-eis voor nieuw personeel geen regels overtreedt. Daarmee zou ook geen sprake zijn van discriminatie. Daar ging de rechter dus niet in mee. De pilotenvakbond is blij met de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank. De VNV onderschrijft de positie van de overheid dat vaccineren belangrijk is, maar dat vaccinatieplicht door de werkgever niet is toegestaan.

De rechter heeft KLM, onder straffe van een dwangsom van 100.000 euro per overtreding, per direct verboden de vaccinatiestatus te gebruiken om kandidaten af te wijzen. “Als KLM aantoonbaar kan maken dat in de toekomst wel operationele problemen ontstaan door reisrestricties van haar personeel, dan is de VNV altijd bereid te zoeken naar oplossingen die geen disproportionele inbreuk zijn op haar (kandidaat)piloten,” laat de vakbond weten.

Alternatieven

Een aantal landen, waaronder Canada, Singapore en Canada, eist van personeel van luchtvaartmaatschappijen dat het gevaccineerd is. Ook binnen Europa is een vaccinatie of een negatief testbewijs soms verplicht. Volgens KLM is volledige inzetbaarheid in het netwerk al jaren een eis bij de wervingsprocedure. Om ook in de toekomst de planningen rond te krijgen, wordt daarom van nieuw personeel vaccinatie verlangd.

Maar daar ging de rechter niet in mee. “Het belang van KLM om haar planning rond te krijgen is eveneens aanwezig, maar weegt niet zo zwaar als de rechten van de kandidaat-vliegers.” De rechter wijst op alternatieven, zoals het afnemen van testen waarmee ‘het doel van een werkzame planning ook bereikt kan worden’.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden