Update

Rechter: horeca moet deuren dichthouden

De deuren in de horeca blijven voorlopig gesloten om het oplopend aantal coronabesmettingen naar beneden te krijgen. Zo’n zestig horecaondernemers vonden dat ze onevenredig hard worden getroffen door de gedeeltelijke lockdown, maar de rechter gaat daar niet in mee.

Raymond Boere
Horecaondernemer Michael Meeuwisse en advocaat Simon van Zijll in de rechtbank.  Beeld ANP
Horecaondernemer Michael Meeuwisse en advocaat Simon van Zijll in de rechtbank.Beeld ANP

Een motivering van de uitspraak volgt binnen twee weken.

Eigenaar Michael Meeuwisse van de Haagse bodega De Posthoorn spande het kort geding aan omdat hij niets meer snapte van het coronabeleid en zo snel mogelijk open wilde.

Zo’n zestig uitbaters steunden zijn initiatief, onder wie Maarten Hamel van het Brabantse restaurant ‘t Geheim van Bergen. Hij is teleurgesteld in de uitspraak. “Dit is een domper. We hadden iets ander gewild, maar hopen in elk geval dat het signaal aankomt in politiek Den Haag. Dit kan zo niet verder. We mogen geen boterham verdienen, maar er komt geen hulp. Steunpakketten laten op zich wachten en zijn ontoereikend. We hebben ons constant aan alle regels gehouden, maar het voelt nu alsof we gestraft worden.”

Strenge maatregelen

Het kabinet maakte vorige week dinsdag een pakket strengere maatregelen bekend, om de uitbraak van het coronavirus terug te dringen. Restaurants, lunchrooms en cafés moeten een maand de deuren sluiten, afhaal blijft wel mogelijk.

De ondernemers hebben het gevoel dat de horeca de grootste klappen moet opvangen om het oplopend aantal coronabesmettingen naar beneden te krijgen. En dat terwijl het Outbreak Management Team in hun advies van vorige week ruimte liet om onder strenge voorwaarden restaurants open te houden. Ze vinden ook niet eerlijk dat zij moeten sluiten, terwijl volgens hen het aantal besmettingen dat gerelateerd is aan de horeca reuze meevalt.

De Staat betoogde dinsdagmorgen in het kort geding dat er geen andere mogelijkheid is dan ook de horeca te sluiten. Het aantal contacten en reisbewegingen van mensen moet naar beneden en de horeca speelt daar een belangrijke rol in. “We bevinden ons middenin de tweede golf, vooralsnog zwelt die nog aan in plaats van dat deze afzwakt,” aldus de landsadvocaat. Er is ‘zonder meer’ sprake van ingrijpende maatregelen, gaf hij toe. “Maar we zitten nu in een uitzonderlijke positie.”

Berlijn

Afgelopen vrijdag gaf een rechter in Berlijn elf restaurants daar gelijk in kort geding. Inzet van die zaak was de opgelegde sluitingstijd van restaurants om 23.00 uur. De rechter zei dat de Duitse gezondheidsautoriteiten van het Robert Koch Instituut met hun statistieken hebben aangetoond dat sluiting op een bepaalde tijd geen extra voordeel oplevert naast de reeds ingevoerde beperkingen, zoals bijvoorbeeld hygiënische maatregelen of maximale aantallen klanten.

KHN: kort geding toont onbegrip, gang naar rechter begrijpelijk

Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) toont het kort geding van Haagse horeca-ondernemers over het kunnen openblijven van hun zaken het ‘onbegrip in de sector’. KHN begrijpt verder de teleurstelling onder de ondernemers.

De branchevereniging is inhoudelijk verder niet betrokken bij het kort geding. Wel benadrukt KHN dat een gedegen wetenschappelijke onderbouwing voor besmettingen in de horeca vanuit het kabinet ontbreekt. KHN noemt het ‘begrijpelijk’ dat ondernemers een gang naar de rechter hebben gezocht.

KHN riep al eerder het kabinet op om de routekaart die het kabinet onlangs presenteerde aan te vullen met ‘sectorspecifieke slimme maatregelen per bedrijf die effect sorteren’. “Zo hoeft er niet onnodig ingegrepen te worden in bedrijven waar geen besmettingsproblemen zijn,” aldus KHN. Samen met MKB-Nederland en VNO-NCW is de branchevereniging hierover in gesprek met het kabinet. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden