Nieuws

Rechter: hondentrimsalon moet maatregelen nemen tegen geluidsoverlast

Een hondentrimsalon in de Van Breestraat in Amsterdam-Zuid moet van de rechtbank maatregelen nemen tegen het geluidsoverlast en een boete betalen.

Janna Nieuwenhuijzen
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Sinds 2020 ervaren de buren van de trimsalon last van het ‘gejank en geblaf’ van de honden en het geluid van de machines. De eigenaar van de dierenwinkel, waar de trimsalon bij hoort, zou hebben toegezegd isolatie aan te brengen, maar kwam die afspraak niet na, aldus de uitspraak van de Rechtbank Amsterdam op 1 februari.

“Maar dat hebben we wel gedaan. Overal zitten rubbertjes op om het geluid te dempen en de muren zijn geïsoleerd,” zegt Jeroen Heijtel, eigenaar van dierenwinkel Amadina. De rechter heeft bepaald dat Heijtel een boete van 3000 euro moet betalen, 1000 euro per jaar ‘gederfd woongenot’ voor de buren.

Uit het rechtbankverslag blijkt dat er geluidsoverlast is gemeten. Uit het onderzoek van de gemeente in 2021 blijkt echter dat de toegestane geluidsgrens niet is overschreden. Toch hebben de buren de zaak gewonnen en zal Heijtel meer aanpassingen moeten treffen.

Aan de kant geschoven

Volgens Heijtel heeft de rechtbank de uitspraak gebaseerd op de geluidsmetingen van een commerciële partij die de buren zelf hebben ingeschakeld en is het rapport van de gemeente aan de kant geschoven.

De dierenwinkel vindt dat de buren het geluid moeten dulden omdat ‘zij nu eenmaal in de stad wonen’ en omdat de dierenwinkel er al zat voordat de buren daar kwamen wonen. De rechter is het hier niet mee eens en stelt dat er sprake is van onrechtmatige hinder.

“Als alle machines draaien en de honden blaffen, heb je enorm veel overlast,” zegt de buurman, die het geschil liever niet in de rechtbank had opgelost, maar blij is met de uitspraak. “En dat gebeurt een paar keer per dag, dag in dag uit. Zelfs op zaterdag.” Om de overlast aan te tonen hebben de buren een professionele partij ingeschakeld. Op basis van die metingen heeft de rechtbank een uitspraak gedaan.

De winkeleigenaar mag van de rechter zelf bepalen welke maatregelen hij treft, als het maar binnen drie maanden gebeurt. Doet hij dat niet, dan moet hij een boete betalen van 500 euro per dag, met een maximum van 20.000 euro.

“We gaan het plafond beplakken met geluidsabsorberende schuimplaten,” zegt winkeleigenaar Heijtel. “Maar het blijft voor mij ongelofelijk dat de gemeente mij toezegt geen geluidsnormen te overschrijden, en de rechter mij toch een boete oplegt voor gederfd woongenot kan opleggen.”

De buren hebben inmiddels aan de eigen woning zoveel mogelijk geïsoleerd, maar hopen dat er nu echt maatregelen getroffen worden zodat er in de toekomst geen overlast meer zal zijn.

Dit artikel is aangepast op 7 februari 2023

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden