Rechter: complotdenkers moeten verhalen over ‘pedonetwerk’ Bodegraven offline halen

Micha Kat, Joost Knevel en Wouter Raatgever moeten per direct stoppen met hun beschuldigende verhalen over vermeende pedonetwerken en rituele kindermoorden in Bodegraven. Dat is de uitkomst van een kort geding dat de gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft aangespannen tegen de complotdenkers.

ANP
Demonstrantie tegen Raatgevers gevangenisstraf. Wouter Raatgever werd vorige week veroordeeld tot negen maanden cel voor het maken van opruiende bedreigende video’s. Beeld Hollandse Hoogte / Novum RegioFoto
Demonstrantie tegen Raatgevers gevangenisstraf. Wouter Raatgever werd vorige week veroordeeld tot negen maanden cel voor het maken van opruiende bedreigende video’s.Beeld Hollandse Hoogte / Novum RegioFoto

De rechter oordeelt in het vonnis dat de drie mannen de verhalen die zij hebben gepubliceerd van het internet moeten verwijderen. Als zij dat niet doen, moeten zij dwangsommen betalen en kunnen zij uiteindelijk zelfs worden gegijzeld. Volgens de rechter is er ‘geen enkel objectief bewijs voor de vergaande aantijgingen over een satanisch pedofiel netwerk in Bodegraven’.

Complottheorieën

De gemeente stapte naar de rechter wegens aanhoudende complottheorieën over een elite die kinderen zou vermoorden. De rondgaande verhalen leidden tot grote onrust in Bodegraven. Begin dit jaar kwamen tientallen mensen naar begraafplaats Vredehof om bloemen en pamfletten op kindergraven achter te laten, tot verdriet en boosheid van de nabestaanden. De gemeente veroordeelde het verstoren van de grafrust. Voor de begraafplaats geldt een noodverordening. De burgemeester van Bodegraven krijgt doodsbedreigingen.

De voorzieningenrechter, die aanvankelijk werd gewraakt door de complotdenkers, moest een afweging maken tussen de vrijheid van meningsuiting en de belangen van de gemeente. Ze oordeelt: “Het belang van de gemeente en haar inwoners om gevrijwaard te blijven van ongefundeerde verdachtmakingen weegt in dit geval zwaarder dan de vrijheid van meningsuiting van de drie mannen.”

Bedreigende video’s

Een van de complotdenkers, Wouter Raatgever, werd vorige week al veroordeeld tot negen maanden gevangenisstraf, waarvan drie voorwaardelijk, voor het maken van opruiende bedreigende video’s. Die zijn onder meer gericht tegen de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, de advocaat van de gemeente en tegen RIVM-directeur Jaap van Dissel.

Deze week volgde een aangifte van GGD GHOR Nederland, omdat GGD-medewerkers worden bedreigd door complotdenkers die lid zijn van de Telegramgroep De Bataafse Republiek. In deze groep van het trio Kat, Knevel en Raatgever worden namen van vaccineerders genoemd met de oproep op ze te gaan jagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden