Nieuws

Rechtbank heropent moordzaak Peter R. de Vries maandag op extra zitting

Bij de rechtbank in Amsterdam vindt maandag een extra zitting plaats in de strafzaak tegen de twee verdachte uitvoerders van de moord op Peter R. de Vries. De rechtbank heropent het onderzoek omdat er vorige week nieuwe stukken zijn ingestuurd door het Openbaar Ministerie.

Het Parool
De bloemenzee voor Peter R. de Vries in de Lange Leidsedwarsstraat. Beeld ANP
De bloemenzee voor Peter R. de Vries in de Lange Leidsedwarsstraat.Beeld ANP

Tegen de verdachten Delano G. (22) en Kamil E. (36) is op 7 juni een levenslange gevangenisstraf geëist. Na afronding van het proces heeft de rechtbank het onderzoek op 15 juni gesloten. Heropening is nodig, meldde de rechtbank vorige week, om kennis te nemen van de nieuwe stukken.

Het Openbaar Ministerie (OM) en de advocaten van de verdachten kunnen maandag tijdens de extra zitting reageren. De uitspraak in de zaak stond gepland op 14 juli. Er zal dan wel een zitting zijn, maar het lijkt uitgesloten dat de rechtbank dan een vonnis kan vellen.

In de nieuwe stukken koppelt een getuige de organisatie van Ridouan Taghi aan de moord op Peter R. de Vries. Ook wijst de getuige naar Taghi als de opdrachtgever. Daardoor kunnen de rechters niet anders dan kennis nemen van zijn verklaringen. Het OM bracht het relaas van de beschermde getuige met codenaam 5089 pas dinsdag in, terwijl hij of zij al sinds tenminste 2 november zeer uitvoerige verklaringen aflegde.

Meer verdachten opgepakt

Vorige week werd bekend dat er drie nieuwe verdachten zijn aangehouden in het grootscheepse rechercheonderzoek naar de moord op De Vries. Het gaat om de 27-jarige Krystian M., die de beide uitvoerders rechtstreeks zou hebben aangestuurd. Daarnaast zijn – op Curaçao en in Spanje – twee mannen opgepakt die ten tijde van de moordaanslag ter plaatse video’s zouden hebben gemaakt, om die op sociale media te verspreiden.

Tegen Taghi is, vanwege zijn volgens justitie leidende rol in een reeks andere moordzaken, op 28 juni levenslang geëist. De Vries was adviseur van de kroongetuige Nabil B. De misdaadverslaggever werd op 6 juli vorig jaar in Amsterdam neergeschoten en overleed negen dagen later. In 2018 werd B.’s broer doodgeschoten, in 2019 zijn advocaat Derk Wiersum.

De Taghi Podcast

De ontwikkelingen rond de moord op Peter R. de Vries stapelden zich vorige week razendsnel op. Er werden drie nieuwe verdachten opgepakt, en er meldde zich een nieuwe getuige. Je hoort er alles over in de Taghi Podcast.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden