Plus

Rechtbank: complottheorieën over kindermoorden in Bodegraven moeten stoppen

Drie complotdenkers moeten per direct stoppen met hun beschuldigende verhalen over vermeende pedonetwerken en rituele kindermoorden in Bodegraven. Dat is de uitkomst van een kort geding dat de gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft aangespannen tegen Micha Kat, Joost Knevel en Wouter Raatgever.

Het Parool
Demonstrantie tegen Raatgevers gevangenisstraf. Wouter Raatgever werd vorige week veroordeeld tot negen maanden cel voor het maken van opruiende bedreigende video’s. Beeld Hollandse Hoogte/Novum RegioFoto
Demonstrantie tegen Raatgevers gevangenisstraf. Wouter Raatgever werd vorige week veroordeeld tot negen maanden cel voor het maken van opruiende bedreigende video’s.Beeld Hollandse Hoogte/Novum RegioFoto

De drie moeten de al gepubliceerde verhalen van internet verwijderen. Als zij dat niet doen, moeten zij dwangsommen betalen en kunnen zij uiteindelijk zelfs worden gegijzeld.

Volgens de rechter is er ‘geen enkel objectief bewijs’ voor de vergaande aantijgingen over een satanisch-pedofiel netwerk in Bodegraven.

De complottheorieën over een elite die kinderen vermoordt, leidden tot grote onrust in Bodegraven. Begin dit jaar kwamen tientallen mensen naar begraafplaats Vredehof om bloemen en pamfletten op kindergraven achter te laten, wat nabestaanden verdrietig en boos maakte.

Voor de begraafplaats geldt sindsdien een noodverordening. De burgemeester krijgt doodsbedreigingen.

Kat, Knevel en Raatgever

De voorzieningenrechter, die aanvankelijk werd gewraakt door de complotdenkers, heeft twee belangen tegen elkaar afgewogen. “Het belang van de gemeente en haar inwoners om gevrijwaard te blijven van ongefundeerde verdachtmakingen weegt in dit geval zwaarder dan de vrijheid van meningsuiting van de drie mannen.”

Een van de complotdenkers, Wouter Raatgever, werd vorige week veroordeeld tot negen maanden gevangenisstraf, waarvan drie voorwaardelijk, voor het maken van opruiende, bedreigende video’s. Die zijn onder meer gericht tegen de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, de advocaat van de gemeente en tegen RIVM-directeur Jaap van Dissel.

Deze week volgde een aangifte van GGD GHOR Nederland, omdat GGD-medewerkers worden bedreigd door complotdenkers die lid zijn van de Telegramgroep De Bataafse Republiek. In deze groep van Kat, Knevel en Raatgever worden namen van vaccineerders genoemd met de oproep op ze te gaan jagen. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden