Reacties

Reacties op vonnis Chauvin: ‘Raar dat we blij moeten zijn om iets dat heel normaal zou moeten zijn’

De veroordeling van de ex-agent Derek Chauvin, die vorig jaar mei George Floyd dooddrukte, heeft wereldwijd tot veel reacties geleid. Nederlandse activisten reageren verheugd, maar ook met kanttekeningen. ‘Zelfs Stevie Wonder had kunnen zien dat dit moord was.’

Jessica Kuitenbrouwer en Tom Kieft
'De dood van George Floyd heeft veel losgemaakt vorig jaar en ik denk echt dat dat blijvend is.' Beeld AP
'De dood van George Floyd heeft veel losgemaakt vorig jaar en ik denk echt dat dat blijvend is.'Beeld AP

“Ik denk dat dit een heel belangrijk moment is,” zei rapper Typhoon dinsdagavond, even voordat het vonnis werd uitgesproken, in Op1. “De leus ‘No justice, no peace’ geeft aan dat er doden vallen als niemand verantwoordelijk wordt gehouden voor buitensporig politiegeweld.”

“Het is een belangrijk signaal voor heel Amerika, maar ook voor Nederland als we Amerika beschouwen als spiegel van de moderne wereld,” zegt strafrechtadvocaat Gerald Roethof. “Het is belangrijk dat agenten ervan worden doordrongen dat als je onnodig een leven wegneemt, dat dat consequenties heeft. Bij meerdere mensen van kleur – en dat geldt met name voor de VS – is er sprake van angst voor de politie. Ik hoop dat deze uitspraak een begin kan zijn voor het verminderen van die angst.”

Roethof volgde het proces nauwkeurig en is benieuwd welke straf Derek Chauvin uiteindelijk gaat krijgen. “Ondanks dat er met veel moeite een agent is veroordeeld voor de dood van Mitch Henriquez, heeft die agent daarna geen seconde gevangenisstraf gekregen. Ik hoop dat we ook in Nederland beter gaan inzien dat er een adequate reactie moet komen als is vastgesteld dat agenten onnodig - dodelijk - geweld hebben gebruikt. Men zegt niet voor niets: ‘Justice must not only be done, it must be seen to be done’.”

Opluchting

Rapper Akwasi postte enkel het woord ‘opluchting’ bij een portret van George Floyd op Instagram. Ook presentatrice van Klokhuis Sosha Duysker vertelt opgelucht te zijn, maar tegelijkertijd dubbele gevoelens over het vonnis te hebben. “Ik had verwacht dat ik euforisch zou zijn, maar dat voel ik niet. Het is een beetje raar dat we blij moeten zijn om iets dat eigenlijk heel normaal zou moeten zijn. Dat de hele wereld in opstand heeft moeten komen om dat voor elkaar te krijgen, is schrijnend.”

Kick Out Zwarte Piet-activist Jerry Afriyie zegt euforische reacties van anderen te snappen, maar kan daar niet in meegaan. “Zelfs Stevie Wonder had kunnen zien dat hij schuldig was. Ik kan het pas vieren wanneer zwarte levens ook worden beschermd als het er niet zó bovenop ligt als in deze zaak.”

'Bitterzoete overwinning’

Medeoprichter van The Black Archives Mitchell Esajas spreekt op Instagram van een ‘bitterzoete overwinning’ voor de familieleden van Floyd en iedereen die deel heeft genomen aan de historische protesten vorig jaar. ‘Maar het hele systeem dat leidt tot de ontmenselijking van zwarte levens moet worden ontmanteld.’

Toch spreken mensen ook voorzichtig van hoop. Duysker: “Het is volgens mij wel een krachtige boodschap en een nieuw begin. De dood van George Floyd heeft veel losgemaakt vorig jaar en ik denk echt dat dat blijvend is. Racisme wordt sindsdien veel serieuzer genomen en dat vind ik hoopvol.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden