Plus

Reacties op verlenging coronamaatregelen: veel zorgen, maar ook veel begrip

Het kabinet verlengt de coronamaatregelen die aanvankelijk tot 6 april golden nu tot en met dinsdag 28 april. Dit betekent dat horeca en sportclubs maar ook kappers en musea zeker tot dan gesloten blijven. Er zijn veel zorgen, maar ook veel begrip.

Het Parool
Besluit kabinet:
Besluit kabinet: "De maatregelen die de verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan zijn verlengd tot 28 april."Beeld ANP

Scholen

De Algemene Onderwijsbond (Aob) noemt het verstandig dat het kabinet heeft besloten de scholen zeker tot 28 april te sluiten vanwege het coronavirus. Nu de scholen in elk geval nog tot en met de meivakantie dicht blijven, is de consequentie dat duizenden leerlingen nog wekenlang onderwijs op afstand moeten volgen, stelt de Aob. “Dit was een onvermijdelijk besluit, we snappen dat het kabinet de scholen langer dichthoudt. De gezondheid staat voorop,” meldt Aob-voorzitter Eugenie Stolk.

Lees hier meer over de gevolgen van verlenging voor scholen.

Amsterdamse schoolbestuurders reageren

Ruth Kervezee, Voorzitter van het college van bestuur van Esprit Scholen:

“Dit hadden we zo wel verwacht. Ik begrijp het besluit. We zijn druk doende met onze oplossingen, via het onderwijs op afstand, en gaan door op de weg die we zijn ingeslagen, met alle kracht en energie. Voor de één gaat het thuis leren wat gemakkelijker dan voor de ander. Heb je een ruim huis? Een tuin? Ouders die je meer of minder kunnen ondersteunen? We schenken speciale aandacht aan de leerlingen die het extra nodig hebben.”

Herbert de Bruijne, Voorzitter van de federatie van openbare basisscholen in Amsterdam:

“Dit besluit was te verwachten en hierop hadden de meeste schooldirecteuren zich ook op voorbereid. We kunnen dit aan. Het mooie is dat er met heel veel thuis lerende kinderen toch dagelijks contact is en we proberen zo goed mogelijk de lessen te begeleiden. De leerkrachten en ouders doen er alles aan zo goed mogelijk onderwijs te bieden. Over vier, vijf weken zullen we zien hoe iedereen er voor staat.”

“Niet elk kind kan onder deze omstandigheden hetzelfde presteren. Gelukkig hebben we forse stappen kunnen zetten nu iedereen devices heeft (zoals laptops) en ouders op allerlei manieren ondersteuning krijgen. Over hoe we de kinderen gaan bijspijkeren die minder hebben kunnen doen, wordt nu druk nagedacht op de scholen.”

Studenten

De studenten zijn blij dat er duidelijkheid is over sluiting van scholen tot en met tenminste 28 april. Volgens voorzitter Alex Tess Rutten van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) was er bij studenten onduidelijkheid ontstaan omdat een aantal scholen al had besloten langer dicht te blijven. “Dat zorgde toch wel voor wat verwarring. Studenten vroegen zich af of ze dan wel veilig naar college konden als hun school niet langer dicht zou blijven. Nu zit iedereen weer op één lijn.”

De LSVb hoopt wel dat er goed naar de gevolgen van een langere sluiting wordt gekeken. “Er is nu wel al hard gewerkt aan digitaal onderwijs. Maar we willen ook graag duidelijkheid over een compensatieregeling. Als een studie langer duurt kost dit al gauw 10.000 extra. Er wordt nu wel gezegd dat er meer geleend kan worden, maar studenten moeten toch niet worden opgezadeld met meer schuld. Er moet toch wel een compensatie voor een studievertraging komen.”

Ondernemers

Ondernemersorganisatie VNO-NCW en MKB-Nederland begrijpen de verlenging van de kabinetsmaatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Daarbij roepen ze iedereen opnieuw op om zich te houden aan de 1,5 meter-regel, zowel buiten, tijdens de boodschappen en op het werk. “Zo kan alles wat nu open is zoveel mogelijk doorgaan op een veilige manier en voorkomen we verdere schade aan de economie en onnodig verlies van werk en inkomen.”

De belangenbehartigers van het Nederlandse bedrijfsleven erkennen dat de coronacrisis een ‘enorme impact’ heeft voor iedereen. “De hoop van veel ondernemers is natuurlijk dat op een zeker moment gefaseerd er al wat sectoren voorzichtig hun deuren zouden kunnen openen.” Maar de prioriteit ligt volgens VNO-NCW en MKB-Nederland momenteel bij het in stand houden van de zorg in de ziekenhuizen en het beperken van de verspreiding van het virus, zeggen ze in een reactie op de persconferentie van premier Mark Rutte van dinsdagavond.

Lees hier meer over de gevolgen van de verlenging voor ondernemers.

Amsterdamse horeca

Amsterdamse kroeg- en restauranteigenaars wisten dat de verlenging van de horecasluiting eraan zat te komen, en toch reageren ze geschokt. ‘Onze omzet is voor 100 procent geamputeerd.’

Lees hier meer over de gevolgen van de verlenging voor de Amsterdamse horeca.

KNVB

De KNVB heeft begrip voor de aanvullende maatregelen van het kabinet tegen het coronavirus, die voorschrijven dat er voor 1 juni niet gevoetbald wordt in de eredivisie en eerste divisie.

‘We volgen strikt het beleid van de overheid en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu Ministerie van Volksgezondheid (RIVM),’ laat de nationale voetbalbond in een verklaring weten. ‘We beraden ons nu nader. Daarbij is het belang van de nationale gezondheid het uitgangspunt, inclusief die van onze voetballers, trainers en scheidsrechters. We gaan hoe dan ook pas voetballen als het volgens het RIVM veilig is. Gezondheid staat voorop, altijd en vooral nu.’

Amateurvoetbal

De competities in het amateurvoetbal worden niet meer hervat. Er zullen geen kampioenen of degradanten worden aangewezen. Elke club begint volgend seizoen in dezelfde klasse. De vrees hing al even in de lucht, maar Amsterdamse clubs en voetballers zijn teleurgesteld.

Lees hier meer over de gevolgen van de verlenging voor het amateurvoetbal.

NOC*NSF

Sportaccommodaties in Nederland blijven in ieder geval tot en met 28 april dicht om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het NOC*NSF roept alle sportclubs op om solidair te zijn.

“Goed dat het kabinet voor de komende weken duidelijkheid heeft gegeven,” reageert algemeen directeur Gerard Dielessen van NOC*NSF op de verlenging van de maatregelen door het kabinet. “Ook wij zien de noodzaak in van het volhouden van deze maatregelen. Iedere dag zien we dat er meer slachtoffers zijn van het virus en dat de druk op ons zorgstelsel steeds maar toeneemt.”

Kinderopvang

De kinderopvang staat voor een grote uitdaging nu het kabinet heeft besloten de kinderdagverblijven in de coronacrisis nog zeker tot en met 28 april dicht te houden. De Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) verwacht nu dat de kinderopvang nog minstens drie weken langer als noodopvang zal fungeren voor kinderen van ouders uit de vitale beroepen en kinderen die thuis niet veilig zijn. “Die kinderen moeten er zo min mogelijk last van hebben. De motivatie is het zo goed en leuk mogelijk te doen,” aldus voorzitter Gjalt Jellesma.

“Het verlengen van de maatregelen komt niet als een verrassing. We zagen het wel aankomen. Ik houd er rekening mee dat het nog langer duurt, omdat de meivakantie er ook aankomt,” aldus Jellesma, die snapt dat het zwaar is voor veel ouders met jonge kinderen. “De reguliere opvang is er niet. Het is pittig als je thuiswerken moet combineren met de opvoeding en verzorging van jonge kinderen.”

Op dit moment is ongeveer 10 procent van de beschikbare kinderopvangplekken bezet voor de noodopvang.

Ouderen

Pijnlijk, maar begrijpelijk. Zo reageert ouderenbond Anbo op het besluit om de maatregelen om het coronavirus in te dammen te verlengen tot 28 april.

“De gezondheid van ons allemaal gaat voor, maar het is wel verdrietig nieuws voor ouderen in verpleeghuizen die geen bezoek mogen ontvangen en ouderen die alleen thuis zitten,” stelt Anbo-directeur Liane den Haan.

De Anbo probeert ouderen die zelfstandig wonen zoveel mogelijk te steunen en zorgt ook voor afleiding, bijvoorbeeld door online activiteiten als stoelyoga, een kennisquiz en koken. In de verpleeghuizen wordt goed en liefdevol voor de bewoners gezorgd, vindt Den Haan. Via de telefoon met beeld bellen is ook daar toch contact mogelijk.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden