Rapporteur: grote zorgen over jonge leeftijd seksuele uitbuiters

Een derde van de daders van seksuele uitbuiting in Nederland is jonger dan 23 jaar. Die jeugdige leeftijd baart Herman Bolhaar, Nationaal Rapporteur Mensenhandel, grote zorgen. 

Herman Bolhaar. Beeld Emiel Muijderman
Herman Bolhaar.Beeld Emiel Muijderman

In de donderdag uitgebrachte Dadermonitor Mensenhandel dringt hij aan op maatregelen om te voorkomen dat jongeren zich met deze tak van de misdaad gaan bezighouden. “Anders betalen deze jongeren en wij als maatschappij straks de rekening.”

“Ik kan niet genoeg benadrukken hoe verontrustend ik het vind dat zulke jonge mensen zich schuldig maken aan zulke ernstige misdrijven”, zegt Bolhaar. “We weten nog te weinig van de daders, hoe en waarom ze doen wat ze doen.”

Zogenoemde binnenlandse seksuele uitbuiting is de meest voorkomende vorm van mensenhandel. In de recent verschenen Slachtoffermonitor mensenhandel en het onderzoek naar seksueel geweld tegen jonge vrouwen in Amsterdam viel de jonge leeftijd van slachtoffers en daders eveneens op.

Criminele uitbuiting

Hetzelfde geldt, zo blijkt uit de Dadermonitor, voor daders van criminele uitbuiting, waarbij slachtoffers worden gedwongen tot het plegen van misdrijven: in die categorie is een vijfde van de daders jonger dan 23. De Dadermonitor bestrijkt de periode 2015-2019.

Volgens Bolhaar is ‘het probleem van jonge daders en slachtoffers steeds urgent aanwezig’, Gemakkelijke oplossingen zijn er niet. “Mensenhandel verandert snel van karakter en wordt minder zichtbaar doordat het zich meer en meer online afspeelt. Steeds meer bestuurders en overheden - op lokaal, regionaal en landelijk niveau - erkennen de urgentie van deze problematiek. Dat is een belangrijke ontwikkeling.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden