Rapport: ‘Voor duurzame energie is waterstof onontbeerlijk’

Het Nederlandse stroomnetwerk heeft niet genoeg capaciteit om de industrie van duurzame energie te kunnen voorzien. Er moeten daarom snel miljarden worden geïnvesteerd in leidingen voor waterstofgas en afgevangen CO2 rond de havens van Amsterdam en Rotterdam

Stroom uit wind en zon spelen hierbij een grote rol. Beeld ANP

Dat staat in een rapport over het vergroenen van de Nederlandse industrie. Die moet in 2050 volledig klimaatneutraal zijn. Stroom uit wind en zon spelen hierbij een grote rol. Maar een commissie van deskundigen onder leiding van Carolien Gehrels (PvdA), oud-wethouder in Amsterdam, waarschuwt dat het elektriciteitsnetwerk ondanks investeringen van tientallen miljarden nooit genoeg energie kan leveren om olie en gas te kunnen vervangen.

Zonder waterstof als brandstof of het afvangen van CO2 bij de industrie gaat de verduurzaming niet lukken, stellen de deskundigen die door minister Eric Wiebes (Economische Zaken) vorig jaar aan het werk werden gezet. En zonder nieuwe leidingenstelsels voor waterstof en CO2 zullen de zes grote Nederlandse industrieclusters niet overstappen op het gebruik van deze waterstofgas en het grootschalig afvangen van CO2.

Voor het eerste is zo snel mogelijk een ‘ruggengraat’ van waterstofleidingen nodig, schrijft de commissie. Overigens is het volgens het advies niet altijd noodzakelijk om nieuwe pijpleidingen aan te leggen, omdat er in Nederland al een fijnmazig aardgasnetwerk ligt dat geschikt gemaakt kan worden voor waterstof.

Tegelijk met de infrastructuur voor waterstof moeten volgens de commissie de komende tien jaar ook CO2-leidingen aangelegd worden zodat dit broeikasgas dat vrijkomt in de industrie kan worden opgeslagen in lege gasvelden onder de Noordzee. Hierover zou al volgend jaar een besluit moeten worden genomen, adviseert de commissie.

Zij wijst er bovendien op dat het transport van energie door gasleidingen 8 tot 15 keer goedkoper is dan via hoogspanningskabels, waarbij onderweg grote verliezen optreden. Als een fabriek of industriegebied kan kiezen tussen elektriciteit (elektronen) of waterstof (moleculen), dan is die laatste optie te verkiezen.

Missing link

De Amsterdamse haven ziet het advies als een grote steun in de rug. Samen met Tata Steel en het Amsterdamse chemieconcern Nouryon (een afsplitsing van AkzoNobel) werkt het aan een proeffabriek in IJmuiden die vanaf 2023 waterstof moet maken uit groene stroom van windparken op zee. Bedrijven in de haven die willen elektrificeren lopen nu al aan tegen capaciteitstekorten op het stroomnet, zegt Eduard de Visser, strategiedirecteur van het havenbedrijf.

Verder ontwikkelt de haven onder de naam Athos een CO2-leiding die dit broeikasgas kan opslaan in lege aardgasvelden onder de zeebodem. CO2 uit het havengebied kan ook worden gebruikt in de glastuinbouw. Op de langere termijn kan de opgeslagen CO2 worden gebruikt om er samen met waterstofgas bijvoorbeeld synthetische kerosine van te maken. De Visser: “De infrastructuur is in alle gevallen de missing link.”

Gehrels noemt de CO2-leidingen in de Amsterdamse en Rotterdamse haven ‘essentieel voor de transitie naar een duurzame industrie voor het behalen van de doelstellingen uit het Klimaatakkoord en voor het creëren van nieuwe economische kansen voor Nederland’. Ze verwijst daarbij ook naar de vele arbeidsplaatsen die zijn gemoeid met de industrie en de miljardeninvesteringen die deze bedrijven zullen doen als de overheid het voortouw neemt. ‘Het is daarom onontkoombaar dat de landelijke overheid hierbij verantwoordelijkheid neemt.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden