Nieuws

Rapport: steun aan Syrische rebellen kwam niet bij jihadisten terecht

Nederlandse steun aan rebellengroepen in Syrië tussen 2015 en 2018 is niet terechtgekomen bij jihadisten of terroristen, schrijft de commissie-Cammaert die de hulp heeft onderzocht. Wel zijn ‘grote risico’s’ genomen met het hulpprogramma.

Het Parool
Syrische rebellen in Rael in 2016. Beeld AFP
Syrische rebellen in Rael in 2016.Beeld AFP

In 2018 onthulden Trouw en Nieuwsuur op basis van rechtbankstukken dat het kabinet jarenlang steun had verleend aan rebellengroepen die door het Openbaar Ministerie (OM) werden omschreven als een criminele organisaties met terroristisch oogmerk.

De 22 Syrische rebellengroepen die steun ontvingen waren volgens het kabinet ‘gematigd’. Voor de hulp werd ruim 27 miljoen euro uitgetrokken, voor zaken als pick-uptrucks, communicatieapparatuur, tenten en nachtkijkers.

Onrealistisch

De criteria die Buitenlandse zaken voor de ‘gematigde rebellen’ opstelde waren niet erg realistisch, aldus het rapport. Bij strikte toepassing van de criteria zou geen enkele groep in aanmerking zijn gekomen voor steun, aldus de commissie. Het ministerie had ‘slechts beperkt zicht’ op de groeperingen die werden gesteund.

Verder oordeelt de commissie dat de hulp ‘volgens geldend internationaal recht strijdig is met het non-interventiebeginsel’. Ook zouden sommige onderdelen van de steun ‘op beperkte schaal de ondergrens overschrijden van het geweldverbod’.

De Tweede Kamer werd maar ‘zeer beperkt’ actief geïnformeerd over de operatie, concludeert Cammaert. De informatie die de Kamer kreeg was ‘abstract en algemeen’. Verder stelt de commissie dat het verklaren tot staatsgeheim niet goed geregeld is en ‘hiermee een bedreiging is voor de parlementaire controle’.

Extern onderzoek

Op aandringen van de Tweede Kamer kwam er in 2021 een onderzoek naar de rebellensteun. Het toenmalige demissionaire kabinet zag er niks in en Buitenlandse Zaken probeerde het externe onderzoek te voorkomen, onthulde Trouw.

Het onderzoek zou volgens premier Mark Rutte destijds geen nieuws opleveren en het zou tot spanningen tussen bondgenoten kunnen leiden. Het kabinet gaf toen wel toe dat niet alles goed is verlopen met het programma.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden