Rapport: misstanden vreemdelingenrecht vergelijkbaar met toeslagenaffaire

Misstanden in het huidige vreemdelingenrecht zijn vergelijkbaar met de toeslagenaffaire en leiden tot groot menselijk leed bij migranten. Dat is de conclusie van een onderzoeksrapport.

ANP/Het Parool
Het asielzoekerscentrum in Gilze.  Beeld Hollandse Hoogte/ANP
Het asielzoekerscentrum in Gilze.Beeld Hollandse Hoogte/ANP

Het rapport Ongehoord; Onrecht in het Vreemdelingenrecht is opgesteld door wetenschappers van het Centrum voor Migratierecht van de Radboud Universiteit in Nijmegen, de Specialistenvereniging Migratierecht Advocaten (SVMA) en Vereniging Asieladvocaten en Juristen Nederland (VAJN).

Volgens de onderzoekers functioneert het vreemdelingenrecht niet goed, waardoor misstanden ontstaan. Ze roepen daarom onder meer op tot daadwerkelijke controle door het parlement en een kritische rechterlijke macht.

Wantrouwende overheidsinstanties

Het vreemdelingenrecht regelt het recht op verblijf in Nederland van migranten. Volgens de onderzoekers worden migranten al vanaf binnenkomst in Nederland tot en met naturalisatie gewantrouwd door overheidsinstanties. Bovendien is er slechts beperkte rechterlijke controle op die wantrouwende overheid. In vreemdelingenzaken leidt dit tot onrecht dat onvoldoende wordt gezien, aldus het onderzoek.

De resultaten worden maandagmiddag aangeboden aan de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State en aan parlementariërs.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden