Nieuws

Randstad doet aangifte tegen Van Lienden en zakenpartners: ‘Het geld moet uit hun zakken’

Uitzendbureau Randstad doet woensdag aangifte van oplichting tegen Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel, de oprichters van de stichting Hulptroepen Alliantie. Dat meldt Follow the Money.

Binnenlandredactie
Sywert van Lienden Beeld NPO
Sywert van LiendenBeeld NPO

Advocaat Peter Plasman doet de aangifte woensdag bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam. Vijftien medewerkers van Randstad hielpen onder meer bij de logistiek, werving van mensen, het testen van mondkapjes en het opzetten van de IT-structuur. Hun salaris werd betaald door het uitzendconcern, dat er vanuit ging dat de stichting Hulptroepen Alliantie geen winstoogmerk had.

In mei dit jaar meldde Follow the Money dat de drie oprichters van de Hulptroepen meer dan 20 miljoen euro netto overhielden aan een mondkapjesdeal met de overheid. Eerder zei Van Lienden er geen winstoogmerk op na te houden. Ook de medewerkers van Randstad wisten hier niets van. Zelf hield Van Lienden er zo’n 9 miljoen euro aan over.

“Wij zijn hier vanaf het begin bij betrokken geweest, omdat we dachten dat het een non-profitinitiatief was om de zorg van mondkapjes te voorzien,” aldus hoofd juridische zaken Patrick van der Herberg tegen Follow the Money. Volgens hem werkte iedereen mee in de overtuiging dat het zonder winstoogmerk was. “Je kunt je voorstellen dat het voor ons een schok was toen we er afgelopen mei achter kwamen dat er gewoon miljoenen zijn verdiend. Wij vinden dat het niet deugt. Dan moet je iets doen.”

Spambox

Nadat bekend werd dat het drietal miljoenen verdiende aan de deal, vroeg Chris Heutink, topman van Randstad Groep Nederland per mail opheldering aan Van Lienden. Hij krijg naar eigen zeggen geen reactie. “Vervolgens zei hij in Buitenhof dat hij alles met ons al had afgerekend. Dat klopte natuurlijk niet. We kregen pas twee dagen na de uitzending een reactie van hem, met de mededeling: sorry, die mail zat in mijn spambox.’’

Volgens FTM heeft Randstad in de zomer een voorlopige claim van tussen de 100.000 en 150.00 euro ingediend voor de uren die de vijftien medewerkers hebben gewerkt. Toen Plasman echter half oktober bekend maakte dat hij aangifte zou doen namens vijf betrokkenen, besloot Randstad dat die insteek beter aansluit bij de wens dat al het verdiende geld moet terug naar de staat.

‘Gitzwarte rand’

“Het gaat ons niet primair om het geld, maar wij vinden wel dat het uit de zakken van deze drie heren moet,” zegt Van der Herberg. “Wij zien dit als onze verantwoordelijkheid, omdat we onze mensen onbedoeld in deze positie hebben gebracht. Ze hebben snoeihard gewerkt, in de overtuiging een bijdrage te leveren aan het mondkapjestekort van dat moment. Maar die herinnering heeft een gitzwarte rand gekregen.”

Ondanks meerdere verzoeken, onder meer vanuit de Tweede Kamer, weigert Van Lienden het geld terug te storten. Hij zei het geld te willen beleggen en het rendement te willen inzetten voor kankeronderzoek bij jonge mensen. Onder meer KWF Kankerbestrijding liet daarop weten geen geld van Van Lienden aan te willen nemen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden