Radiologen: ‘Geen MRI-scan bij onderzoek naar borstkanker kost levens’

Het gaat onnodig mensenlevens kosten als sommige vrouwen geen aanvullende MRI-scan kunnen krijgen bij het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Dit schrijven radiologen in een brandbrief aan staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid.

Het Parool
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Met een extra MRI-scan kan de ziekte in een vroeg stadium bij honderden vrouwen per jaar geconstateerd worden. Hierbij gaat het voornamelijk om vrouwen die een verhoogd risico lopen vanwege dicht borstweefsel. Dit kwam uit het Nederlandse onderzoek DENSE-Trial.

Verdicht borstweefsel verhoogt het risico op borstkanker en zorgt er daarnaast voor dat tumoren moeilijker te vinden zijn met een mammogram (een röntgenfoto van de borst, red.). De MRI-scan wordt na de landelijke borstscreening uitgevoerd.

Reactie op advies Gezondheidsraad

De brandbrief van de Nederlandse Vereniging voor Radiologie (NVvR) komt als een reactie op het negatieve advies dat de Gezondheidsraad aan staatssecretaris Blokhuis gaf over de MRI-scan als onderdeel van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker.

‘Naar onze mening is er zeer overtuigend en solide bewijs voor de waarde van MRI-screening bij vrouwen met zeer veel klierweefsel in de borsten’, is onder meer in de brief te lezen. ‘En dient dit geïmplementeerd te worden.’ Ook spreken de artsen de hoop uit dat de gedeelde informatie van invloed is op het standpunt van Blokhuis richting de Tweede Kamer en daarmee ‘potentieel levensreddend voor de betrokken Nederlandse vrouwen’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden