Plus

Racisme in de Efteling: de kookpotten van de donkere kannibaal moeten wijken voor de bootjes van Sindbad

In de Efteling maakt Monsieur Cannibale plaats voor Sindbad de Zeeman. De attractie met de donkere kannibaal met dikke lippen en een lepel door z’n neus werd (vooral ook in het buitenland) gezien als een racistische stereotypering.

Merel van Beers
Eftelingattractie Monsier Cannibale wordt door veel mensen, ook in het buitenland, gezien als een racistische stereotypering.  Beeld Efteling
Eftelingattractie Monsier Cannibale wordt door veel mensen, ook in het buitenland, gezien als een racistische stereotypering.Beeld Efteling

Monsieur Cannibale was al langer controversieel. De Efteling verwijderde twee jaar terug het kroeshaar, de spleetogen en de neusringen uit de attractie, maar de kannibaal bleef staan. Eventuele aanpassingen van Monsieur Cannibale zou de Efteling pas bekijken bij groot onderhoud, was de reactie steeds. “En dat is nu,” aldus directeur Fons Jurgens.

De attractie blijft in de basis hetzelfde: je draait nog altijd rond op een groot plateau. Alleen stap je volgend jaar niet meer in kookpotten, maar in bootjes die terechtkomen in een zeestorm. Sindbad de Zeeman vaart mee, terwijl kooplieden hun handelswaar proberen te redden.

Eigenlijk was er al vanaf de bouw in 1988 kritiek op Monsieur Cannibale: een metershoge donkere kannibaal met dikke lippen, oorringen, grote voortanden en een lepel door z’n neus, zittend op een tamtam. Dat kon niet, vond het Tilburgs Meld- en Registratiepunt Discriminatiezaken. Als compromis werd fruit toegevoegd – om te suggereren dat hij vegetariër zou zijn – en kwam er een wit figuur naast de kannibaal.

Sinds 2014, toen The Wall Street Journal het ‘een discriminerend tafereel met een walgelijke weergave van zwarte mensen’ noemde, laait de discussie steeds weer op. In 2016 schreef de actiegroep Stop Oppressive Stereotypes (SOS) een open brief aan het themapark met als titel ‘Efteling, wereld vol racisme’. De groep liet weten de attracties Carnaval Festival en Monsieur Cannibale uiterst racistisch te vinden en kreeg vooral online bijval.

De bekende cultuur- en mediawetenschapper Dan Hassler-Forest twitterde vorig jaar mei over ‘schokkende racistische bullshit’, waaraan hij de hashtag #BlackLivesMatter toevoegde. Twee bezoekers demonstreerden een maand later bij de kookpottenmolen, Canadese vloggers noemden het ‘een racistische karikatuur van een donker persoon die niet meer zou moeten bestaan’. Een petitie om de kannibaal per direct te verwijderen is inmiddels ruim 2700 keer ondertekend. Een petitie voor behoud van de attractie is er ook. Die heeft op dit moment meer dan 1200 handtekeningen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden