Racevergunning voor circuit in Zandvoort blijft in stand

De vergunning die verleend is voor het circuit in Zandvoort, om races te organiseren zoals de Formule 1, kan in stand blijven. Dat heeft de bestuursrechter van de rechtbank in Haarlem dinsdagmiddag in een bodemprocedure bepaald.

ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

De zaak, aangespannen door diverse natuurorganisaties, draait onder meer om de vraag of de stikstofuitstoot binnen de normen blijft. Volgens milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) klopt de gebruikte stikstofrekensom niet. Volgens MOB wordt met het racen schade veroorzaakt aan de beschermde natuur rond het circuit.

“De vergunning leidt niet tot meer stikstofdepositie,” concludeert de rechtbank. “Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (GS) mochten de vergunning verlenen aan het circuit in Zandvoort.”

“De rechtbank stelt vast dat in de oude situatie het circuitterrein het hele jaar gebruikt mocht worden voor auto- en motorsportactiviteiten en andere grote evenementen, waaronder de Formule 1. In de verleende vergunning is het gebruik van het circuitterrein beperkt tot 28 dagen per jaar. Ook is in de vergunning een emissieplafond opgenomen. Dit was in de oude situatie niet het geval,” aldus de bestuursrechter.

“De rechtbank komt daarom tot de conclusie dat de stikstofdepositie en emissie door de verleende vergunning altijd minder zal zijn dan in de oude situatie was toegestaan. Omdat de verleende vergunning niet leidt tot meer stikstofdepositie, is het uitgesloten dat het gebruik en het uitvoeren van werkzaamheden op het circuitterrein significante gevolgen heeft voor het nabijgelegen Natura2000-gebied.”

MOB verloor vorig jaar augustus nog een kort geding. De voorzieningenrechter stelde toen vast dat de standpunten van de milieuorganisatie en het circuit te ver uit elkaar lagen en dat aanvullend deskundigenonderzoek nodig was. De betwiste stikstofuitstoot is onderzocht door de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (STAB).

In september staat Zandvoort opnieuw op de kalender van de Formule 1.

MOB in hoger beroep tegen stikstofuitspraak circuit

Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) gaat in hoger beroep bij de Raad van State tegen de rechterlijke uitspraak om de stikstofvergunning van het circuit in Zandvoort in stand te laten. Dit zegt jurist Valentijn Wösten van MOB in een reactie op de uitspraak van de bestuursrechter van de rechtbank in Haarlem.

“Dit gaat een hoger beroep worden bij de Raad van State en naar alle waarschijnlijkheid ook een verzoek om een voorlopige voorziening. Dat betekent dat we medio mei of juni een voorlopig oordeel hebben van de hoogste bestuursrechter, met het oog op de Formule 1 in september,” zegt Wösten. “Voorzitter Johan Vollenbroek van de MOB roept nogmaals op elektrisch te gaan rijden en met de Formule 1 afscheid te nemen van een fossiel tijdperk.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden