Rabobank: ‘Corona trekt Nederland in een recessie’

Veel economen hielden er al rekening mee, Rabobank weet het nu zeker: Nederland komt vanwege de coronacrisis dit jaar in een recessie terecht. Analisten van de bank gaan uit van een krimp met 0.2 procentpunt.

Herman Stil
- Beeld ANP
-Beeld ANP

Rabobank liet vorige week al doorschemeren dat de stemming zou omslaan. Tot nu werd nog gerekend op een lagere economische groei van 0,7 procent, al fors bijgesteld vergeleken met de aanvankelijke voorspelling van een polis van 1,4 procent, voor het coronavirus toesloeg.

De omslag wordt volgens econoom Carlijn Prins veroorzaakt doordat nu veel duidelijker is komen vast te staan dat consumenten stoppen met besteden. Zo heeft de aankoop van duurzame goederen al een flinke knauw gekregen.

Daarnaast produceren bedrijven veel minder goederen en diensten, omdat ze vanwege coronamaatregelen gesloten zijn of vanwege de afgenomen vraag.

Tijdelijk

Die effecten zijn tijdelijk, als de virusuitbraak tenminste vanaf de tweede helft van het jaar wordt bezworen, maar inmiddels groot genoeg om vast te stellen dat ze Nederland dit jaar in een recessie zullen trekken. Voor volgend jaar houdt Rabobank vooralsnog vast aan groei, waarbij voor de herstellende horeca zelfs een percentage van 7 wordt voorspeld.

Maar nu treft de crisis vrijwel alle lagen van het bedrijfsleven - en de bijbehorende werkgelegenheid. Vooral de horeca en de bouw (beide dit jaar -4 procent) de vervoerssector en landbouw -3 procent) worden hard getroffen. Groei is er voor de zorgsector en het onderwijs, maar daar liggen de maatschappelijke kosten torenhoog.

De steunmaatregelen van het kabinet en de Europese Centrale Bank zullen volgens Prins in de tweede helft van het jaar helpen met economisch herstel. “Die ingrepen zijn cruciaal om de inkomens van huishoudens op peil te houden en om te voorkomen dat bedrijven omvallen. Bedrijven en huishoudens kunnen daarmee weer de draad oppakken zodra de coronacrisis voorbij is.”

Flexwerkers

Dat zal niet voor iedereen gelden. “Mogelijk wordt niet voor elke flexwerker werktijdverkorting aangevraagd, worden tijdelijke contracten niet allemaal verlengd en zien zzp’ers het aantal opdrachten teruglopen.”

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek lijdt het consumentenvertrouwen deze maand nog niet onder de coronacrisis. De stemming van Nederlanders over hun economische situatie was al negatief, maar zou nu onveranderd op -2 zijn blijven staan.

Echter, het merendeel van de geënquêteerde consumenten is vóór de escalatie van de coronacrisis naar zijn mening gevraagd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden