Rabobank: 5000 banen weg, meer kantoren dicht

Rabobank schrapt de komende vijf jaar vijfduizend banen. Daarbij worden nog meer kantoren gesloten

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

De bank wil het aantal gedwongen ontslagen bij de ruim 23.000 fte's zoveel mogelijk beperken door bijvoorbeeld reguliere uitstroom en herplaatsing in andere functies binnen de bank.

De ingreep zal vooral het hoofdkantoor en de lokale vestigingen van de bank treffen. Rabobank wil ook versneld bankfilialen en lokale kantoren sluiten, omdat daar al langer steeds minder klanten langskomen.

Vakbond CNV is onthutst over de omvang van de ingreep. “Rabobank heeft ruim een miljard euro winst gemaakt,” zegt bestuurder Robert Wonnink. “Dat is fors minder dan vorig jaar, maar toch nog altijd een dikke winst. De werknemers beleven daar intussen erg weinig lol aan.”

De bond verwijt de bank ook voor de overblijvende medewerkers nauwelijks vooruitzichten te bieden. De werknemers zitten al jaren op de nullijn. Voor dit jaar wil de Rabobank niet verder gaan dan een loonsverhoging van 1 procent. Intussen zijn bij ING en ABN Amro wel fatsoenlijke loonsverhogingen afgesproken. Daar kan het dus wel.

Lage rentes

De ingreep vindt volgens Draaijer niet alleen vanwege de coronacrisis plaats. Rabobank heeft te maken met ongunstig lage rentes, aangescherpte wetgeving op het gebied van toezicht en voortschrijdende digitalisering.

Mede daardoor daalde de jaarwinst tot net geen 1,1 miljard, de helft minder dan in 2019. De vooruitzichten blijven somber. De bank verwacht dat in de loop van 2021 meer bedrijfsklanten in de problemen zullen komen, waardoor de bank grotere risico’s loopt dat die leningen en kredieten niet kunnen terugbetalen.

“Covid-19 is de zwaarste gezondheidscrisis van onze generatie. Voor onze klanten, onze medewerkers en de samenleving als geheel zijn de gevolgen enorm. En het is niet voorbij.”

“De aanhoudende bedreiging van onze gezondheid, de noodzaak om onze dagelijkse routines aan te passen aan de lockdowns: Covid-19 zal het leven van mensen, bedrijven en de wereldeconomie voorlopig blijven domineren. Crises vragen om snelle reactie en veerkracht. Dat heeft Rabobank in 2020 laten zien en dat de bank ook in 2021 blijven doen.”

Witwasboete

Volgens topman Wiebe Draaijer gaat niet alleen werk wegvallen. Er zullen de komende jaren ook nieuwe arbeidsplaatsen bijkomen, zoals op de afdeling die zich bezighoudt met het voorkomen van witwassen. Rabo heeft daar recent 800 mensen aan toegevoegd, zodat nu 4000 werknemer zich met het onderzoek naar witwassen, belastingontduiking en criminele geldstromen bezig houden.

Op dat vlak moet het concern van toezichthouder DNB nu alsnog een dwangsom van 500.000 euro betalen omdat die controle tekortschoot. Eind 2019 kwam aan het licht dat het concern op last van De Nederlandsche Bank (DNB) tienduizenden klanten opnieuw moest doorlichten op mogelijke witwasrisico’s. De toezichthouder controleerde later of Rabobank voldoende orde op zaken had gesteld. Maar dat bleek niet het geval.

Daarmee valt de schrobbering voor Rabo nog mee; ING moest in 2019 775 miljoen euro betalen. ABN Amro hangt ook nog een miljoenenstraf boven het hoofd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden