PlusNieuws

‘Raad van State vindt compensatie toeslagenaffaire te snel en ondoordacht’

De manier waarop het demissionaire kabinet werkt aan extra compensatie voor slachtoffers van de toeslagenaffaire leidt tot scherpe kritiek van de Raad van State en grote bezwaren bij gemeenten. Dat meldt NRC, dat ongepubliceerde stukken inzag. De Raad van State ‘ziet de fouten oplopen’, schrijft de krant.

Het Parool
De Raad van State oordeelt in een recent (nog niet gepubliceerd) advies zeer hard over de huidige kabinetsaanpak.  Beeld ANP
De Raad van State oordeelt in een recent (nog niet gepubliceerd) advies zeer hard over de huidige kabinetsaanpak.Beeld ANP

Ondanks waarschuwingen dat de aanpak te snel en ondoordacht is en gedreven is door incidenten, wil het kabinet volgende week al beslissen over nieuwe regelingen voor gedupeerden, schrijft NRC. De vrees bestaat dat dezelfde fouten opnieuw gemaakt zullen worden.

De Raad van State oordeelt in een recent (nog niet gepubliceerd) advies zeer hard over de huidige kabinetsaanpak. Volgens de Raad zijn door het kabinet ‘telkens toezeggingen gedaan waarmee bij gedupeerden verwachtingen zijn gewekt, terwijl de hersteloperatie daarmee te complex is geworden,’ waardoor ‘de beoogde snelheid van het herstel steeds verder uit het zicht raakt’. Dat is bovendien ‘schadelijk voor het (herstel van) vertrouwen in de hersteloperatie en in het handelen van de overheid’.

Uithuisplaatsingen

Zonder duidelijke coördinatie, zo schrijft de Raad van State in het advies, is ‘een wirwar van regelingen’ ontstaan. Gevolg: “De democratische legitimatie en de kwaliteit van de besluitvorming en de wetgeving komen ernstig onder druk te staan.”

De hersteloperatie verloopt stroef. De Catshuisregeling, waardoor ouders op 30.000 euro schadevergoeding konden rekenen, heeft voor veel gedupeerde ouders juist voor een extra bureaucratische horde gezorgd.

Tienduizenden ouders werden door de Belastingdienst onterecht als fraudeur met de kinderopvangtoeslag aangemerkt, en kregen te maken met strenge terugvorderingen die voor velen tot schulden leidden. Ook hebben duizenden ouders recht op compensatie omdat ze onevenredig veel geld hebben moeten terugbetalen nadat ze een klein administratief foutje hadden gemaakt.

Uit een rapport van de beroepsgroep bleek bovendien dat rechters het overgrote deel van de ouders in de kou hadden laten staan en leden aan juridische tunnelvisie. Het CBS berichtte dat 1115 uithuisplaatsingen plaats hebben gevonden in gezinnen die bekend staan als slachtoffer van de toeslagenaffaire.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden