Nieuws

Raad van State: uitstel van statiegeldsysteem voor blikjes

Het statiegeldsysteem voor blikjes hoeft nog niet in te gaan op 1 januari 2023. De Raad van State geeft producenten en importeurs van metalen drankblikjes uitstel tot 1 april, omdat er nog niet genoeg machines zijn om de lege blikjes in te kunnen nemen en te persen.

Het Parool
De staatssecretaris mag de invoering van het statiegeldsysteem niet vóór 1 april 2023 afdwingen. Beeld Getty Images
De staatssecretaris mag de invoering van het statiegeldsysteem niet vóór 1 april 2023 afdwingen.Beeld Getty Images

Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen wilde het systeem, vergelijkbaar met dat van plastic flessen, al over een paar weken laten ingaan. De hoogste bestuursrechter heeft nu besloten tot uitstel, omdat er niet voldoende machines zullen zijn voor een werkend systeem. Handmatige inname door supermarkten zou tot grote, praktische problemen leiden.

De Raad van State meent daarom dat het beter is om de invoering enkele maanden uit te stellen. De voorzieningenrechter vindt dat het ‘algemeen belang daar beter mee gediend is’ dan met een gefaseerde invoering.

Dwangsommen

Stichting Afvalfonds Verpakkingen, dat namens de producenten en importeurs van blikjes verantwoordelijk is voor een groot deel van dit statiegeldsysteem, was naar de Raad van State gestapt om de dwangsom van tafel te krijgen. Heijnen wilde het Afvalfonds dwingen het systeem op tijd klaar te hebben. Ook de verschillende producenten en importeurs van drankblikjes kregen een gelijksoortige dwangsom opgelegd.

Die dwangsommen zijn nu met het besluit van de Raad van State geschorst. De staatssecretaris mag de invoering van het landelijk statiegeldsysteem voor blikjes niet vóór 1 april 2023 afdwingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden