Nieuws

QR-pas op werkplek en in winkels komt dichterbij

Amper twee maanden nadat het kabinet versoepelingen heeft doorgevoerd, trapt het alweer op de rem. En er dreigen meer maatregelen: de wet voor een verplichte QR-code op de werkvloer en in winkels wordt in gang gezet.

Niels Klaassen en Tobias den Hartog
Demissionair premier Mark Rutte probeert de coronagolf te bedwingen met een bredere inzet van de QR-code en terugkeer van de mondkapjesplicht. Beeld ANP
Demissionair premier Mark Rutte probeert de coronagolf te bedwingen met een bredere inzet van de QR-code en terugkeer van de mondkapjesplicht.Beeld ANP

Demissionair premier Mark Rutte spreekt van een worsteling, maar vindt het noodzakelijk maatregelen aan te scherpen. “De ziekenhuiscijfers vragen erom.” Hij wil nu ingrijpen om later een nieuwe lockdown te voorkomen. “We willen er alles aan doen om te voorkomen dat we maatregelen moeten nemen die de economie weer op slot zetten.”

Dus worden bekende restricties van stal gehaald. 1,5 meter afstand houden, meer thuiswerken (’minstens de helft van de werktijd’), vaker een mondkapje in winkels, gemeentehuizen en andere publieke binnenruimtes en op meer plekken de QR-code laten zien. Opvallend is dat ook op buitenterrassen en voor toeschouwers langs het sportveld straks een coronatoegangsbewijs nodig is.

Met deze reeks ingrepen hoopt het kabinet de huidige coronagolf te bedwingen, al erkende Rutte dat het volgende ‘weegmoment’ volgende week vrijdag te vroeg komt om al veel effect te zien. Gevreesd wordt echter dat zonder ingrepen deze winter op de ic’s weer vijfhonderd covidpatiënten moeten worden geholpen.

Om die reden noemt Rutte de kans ‘reëel’ dat na volgende week vrijdag de QR-code óók in zogeheten niet-essentiële winkels gevraagd gaat worden, eigenlijk alle winkels buiten de supermarkten.

De premier snapt dat dit vervelend is voor ongevaccineerden, maar verdedigt de aankondiging: “Je wilt niet dat je weer maatregelen moet nemen die iederéén raken.”

Het kabinet wil ook dat werkgevers in de horeca en andere sectoren waar gasten om een QR-code wordt gevraagd, hun werknemers een coronatoegangsbewijs vragen. Werkgevers mogen dat nog niet, maar het kabinet gaat een wet maken voor ‘als we dit willen.’ Dat geldt dan ook voor zorgpersoneel én bezoekers van zorginstellingen.

Het is allerminst zeker dat het kabinet in de Tweede Kamer steun krijgt voor de inzet van QR-codes op de werkplek. Daar was bij de invoering van de coronapas weinig enthousiasme voor.

Rutte en De Jonge deden nogmaals een beroep op iedereen om zich te laten vaccineren. De Jonge: “Het gros van de coronapatiënten had niet in het ziekenhuis hoeven te liggen als ze wel waren gevaccineerd. Sommigen vinden deze boodschap hard, maar nog harder is het dat door de aanwas van coronapatiënten anderen moeten wachten op bijvoorbeeld een nieuwe heup. Er moet ook plek blijven voor de long-, hart- of kanker­patiënt.”

Ingrepen op een rij

Vanaf vandaag:
- Advies: houd 1,5 meter afstand waar het kan
- Advies: werk de helft van de tijd thuis

Vanaf zaterdag:
- Het coronatoegangsbewijs is ook nodig op buitenterrassen, in onder meer sportscholen en in zwembaden
- Draag een mondkapje in publieke binnenruimten zoals winkels, stations, bibliotheken en gemeentehuizen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden